Gör den 24 februari till "läsandets dag"

Det är viktigt att främja läsandet bland barn och unga. Där kan den nationella bokrean spela en stor roll menar debattören.

Det är viktigt att främja läsandet bland barn och unga. Där kan den nationella bokrean spela en stor roll menar debattören.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Norrbottens län2016-02-23 12:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På onsdag den 24 februari börjar bokrean. Detta var fram till för ungefär tio år sedan en mycket uppmärksammad dag där människor stod i långa köer och väntade på att dörrarna till bokhandlarna skulle öppnas. I dag är situationen delvis en annan. Loppmarknader, försäljning av pocketböcker, och framför allt, nätets och e-bokens betydelse har haft betydelse. Vi är dock många som fortfarande söker oss till boklådorna i dessa tider.

Den traditionella bokhandeln som fick en rejäl skjuts sedan bokmomsen sänktes år 2002, har på senare år tappat i försäljning. Glädjande nog vändes den trenden år 2014 och i den senaste branschrapporten från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen vittnas det om en ökad försäljning på 3,2 procent under 2015. Det finns således en efterfrågan kring den tryckta boken.

För mig är barn och ungdomars läsande en stor fråga, det handlar om språkutveckling, möjlighet att klara skolan, få jobb och kunna leva som en samhällsmedborgare. Att kunna uttrycka sig i tal och skrift är sannolikt den enskilt viktigaste framgångsfaktorn i en människas liv. Barn och ungas läsande berör grundläggande områden som demokrati, jobb och integration.

Alliansregeringen gjorde betydande insatser för läsfrämjandet, bland annat genom propositionen ”Läsa för livet”, med insatser för att främja barn och unga läsande samt för att värna litteraturens ställning. Vi stärkte bibliotekens ställning och anslagen till läsfrämjande insatser ökade stort. Till detta ska också räknas Alliansens alla skolpolitiska satsningar samt regioners och landstings satsningar på läsande, inom ramen för den regionala kultursamverkansmodellen.

Vi måste stoppa den ökande skillnaden bland barns läskunskaper. Många föräldrar engagerar sig i alltjämt sina barns läsande men vi moderater ger inte upp hoppet om en enda unge. Detta budskap gäller under alla årets dagar men bör med tanke på starten av den nationella bokrean, som historiskt sett varit bokens och läsandets stora dag, uppmärksammas extra. Därför mitt förslag att göra den 24 februari till läsandets dag!

Från den nuvarande regeringen vet vi inte vad de ämnar att göra för att främja ett ökat läsande. Frånsett den nationella biblioteksstrategin som vi moderater ställer oss bakom, väljer regeringen hittills att förvalta de insatser som Alliansen sjösatt. Vad avser kulturministern göra för att främja ett ökat läsande?

Cecilia Magnusson (M),

riksdagsledamot Göteborgs stad