Hållbarhetsveckan: Tre budskap till regeringen

Skogens guld. Regeringen behöver bland annat förstärka sin satsning på biodrivmedel menar debattören.

Skogens guld. Regeringen behöver bland annat förstärka sin satsning på biodrivmedel menar debattören.

Foto: Roland S Lundström

Norrbottens län2015-09-14 11:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna vecka har Västerbotten och Norrbotten Hållbarhetsvecka. Programmet inspirerar - men det behövs också nationell politik för nordsvensk hållbarhet !

Under en hel vecka får de boende i Norrbotten och Västerbotten testa på olika lösningar för en mer hållbar livsstil, alltifrån fairtrade-mat till elcyklar och bussresor. Fokus är på förändringar man kan göra i vardagen, och många smarta transportlösningar visas upp - rätt tänkt av arrangörerna!

Men vi vet att väldigt många inte klarar vardagen utan sin bil, när avstånden är långa och busstidtabellen gles. Därför bör Hållbarhetsveckan skicka tre budskap till rikspolitiken:

1. Fixa det befintliga. Regeringens största vägsatsning är Förbifart Stockholm, största järnvägssatsningen är snabbtåg Stockholm-Göteborg. I närtid måste det vara viktigare att få existerande räls och väg att fungera hjälpligt. Ständiga förseningar och höjd olycksrisk efter årtionden av försakat underhåll gör det allt svårare att ta tåget. Reparera och förbättra det befintliga och säkerställ en långsiktig underhållsfinansiering innan nya storsatsningar görs!

2. Utnyttja skogens guld. Regeringens fordonsfokus är el, med supermiljöbilspremie för personbilarna och ett särskilt anslag för elbussar. Elbilarnas räckvidd ökar, vilket kombinerat med fler snabbladdare gör att de kan täcka de dagliga behoven för alltfler - faktiskt är elbilen mest lönsam med sex-tio mils resväg enkel väg. Men elbilen kan inte täcka alla behov, särskilt inte i norra Sverige. Därför behöver regeringen förstärka sin satsning på biodrivmedel som biodiesel, etanol, biobensin och biogas, som kan produceras lokalt av hushållens avfall och skogens restprodukter. De kan användas i befintliga fordon, utan ombyggnad eller efter konvertering - viktigt för alla oss som inte vill gräva det djupa hål i plånboken som en ny bil innebär. Biodrivmedlen skapar också välkomna arbetstillfällen i regionen, till skillnad från bensin och diesel som ger jobb i Putins Ryssland.

3. Låt det kosta där alternativen finns. Efter den uppslitande diskussionen om skattehöjningen på bensin och diesel är det dags att ta en principdiskussion om milkostnad. Det är inte rimligt att det kostar samma att ta bilen mellan Arvidsjaur och Arjeplog, där kollektivtrafiken är blygsam, som mellan Stockholm och Uppsala, där det många gånger i timman går fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och buss. Vi behöver ett smartare system som gör det dyrare att ta bilen där det är lätt att välja alternativen, och som inte höjer kostnaderna på samma sätt där det inte finns någon annan utväg.

Hållbarhetsveckan, där jag själv medverkar på torsdagens Whole Earth, är ett lysande initiativ. Men Norrbotten och Västerbotten kan inte göra allt själva - det behövs en nationell plan för regional hållbarhet!

Mattias Goldmann,

vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet