Handeln central för Luleås utveckling

För att skapa en attraktiv stad krävs ett strategiskt arbete med att utveckla handeln i Luleå menar debattörerna.

För att skapa en attraktiv stad krävs ett strategiskt arbete med att utveckla handeln i Luleå menar debattörerna.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2015-09-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag vaknar drygt 75 000 människor i Luleå hungriga på mat, varor och nya upplevelser. Deras behov tillmötesgås ofta av handeln. Det gör att detaljhandeln i Luleå sysselsätter drygt 2 400 personer. Totalt hamnar en tredjedel av den privata konsumtionen i detaljhandeln. Det gör att handeln i Sverige står för elva procent av BNP, jobben och skatteintäkterna. Handeln är dessutom en viktig drivkraft för turism. I genomsnitt hamnar en tredjedel av besökarnas reskassa i handeln, vilket gör att hela 13 procent av detaljhandelns omsättning kommer från turismen.

Trots handelns stora betydelse tas den ofta för given av många kommuner. Färska siffror från Svensk Handels Handelsbarometer visar att endast var fjärde handlare anser att kommunen där de verkar arbetar för att främja handeln. Det är ett underbetyg som riskerar att hämma tillväxt, jobb och attraktivitet. En kartläggning från HUI Research visar att tre av fyra svenska kommuner (76 procent) helt saknar en handelspolicy, det vill säga en strategi för handelns utveckling i kommunen.

Att inte ha tydliga riktlinjer och spelregler för handeln håller inte i tider där handelns utveckling går framåt i rasande fart. Digitalisering och internationalisering har skärpt konkurrensen för handelns företag. Spelplanen har delvis ritas om och allt fler handelsplatser hamnar utanför stadskärnan. Handeln är helt beroende av god tillgänglighet, både för privatpersoner och godstransporter. Och den växande e-handeln förändrar transportbehovet. Kommuner behöver därför ökad kunskap om hur handeln påverkar stadens utveckling.

I Luleå drivs ett viktigt arbete som ska stärka samverkan mellan kommun och näringsliv. Luleå arbetar för att skapa en plats med service i toppklass med fokus på både invånare och besökare. Det är i sin tur avgörande för att ett företag som LKAB, med huvudkontor i Luleå, ska kunna rekrytera rätt kompetens. När morgondagens talanger väljer var de ska bosätta sig är stadens utbud många gånger viktigare än vilket jobb de först kan få. När framtidens Luleå byggs är det viktigt att bygga stad och inte enbart bostäder. För att lyckas behövs en helhetstanke som tar hänsyn till handel, bostäder och infrastruktur. Lyckas Luleå med detta kommer potentialen att attrahera både boende och besökare vara stor.

För att skapa en attraktiv stad krävs ett strategiskt arbete med att utveckla handeln i Luleå. Görs det på rätt sätt kommer det att leda till fler och klokare handelsetableringar. När Luleå kommun nu siktar på att växa med ytterligare 10 000 människor räcker det inte att enbart bygga fler bostäder. En framgångsfaktor är att Luleå har en strategisk plan för handelns framtida utveckling som är kopplad till kommunens översiktsplan. Fler kommuner kan hämta inspiration från Luleås arbete när de utvecklar framtidens stad. Det är när handeln och kommunen samarbetar som man skapar attraktiva städer. Det är när samarbetet utvecklas till en god symbios vi lyckas. Vi är varandras förutsättningar.

Karin Johansson,

vd Svensk Handel

Niklas Nordström,

kommunalråd (S) Luleå kommun