Innan Storbritannien ens har börjat förhandla landets EU-utträde har Stefan Löfven (S), i en intervju med Bloomberg, hotat britterna med svåra förhandlingar. Anledningen är att Theresa Mays regering aviserat konkurrenskraftsreformer och skattesänkningar för att klara omställningen när Storbritannien lämnar EU. Därmed sällar sig Stefan Löfven till de som lägger grunden för en kaotisk skilsmässa. Löfvens förtäckta hot mot britterna är allvarligt och det skadar Sveriges relationer med både Storbritannien och EU. Stefan Löfven underströk själv vikten av goda relationer till Storbritannien i den senaste regeringsförklaringen. Men det var alltså inget annat än tomma ord från statsministern.
Det finns inget att vinna på att straffa det brittiska folket för att de vill lämna EU. Ett EU-utträde kommer att vara nog så jobbigt för Storbritannien ändå. Därför gäller det att fokusera på att få till ett så pass bra avtal som möjligt. När förhandlingarna börjar borde Sverige prioritera att värna den fria rörligheten och hålla ihop EU:s gemensamma marknad. Det kommer att vara avgörande både för Sverige och resten av Europa.
Stefan Löfven må vara missnöjd med den brittiska regeringens skattepolitik, men britterna har i grunden goda skäl att sänka skatten. Det handlar nämligen om att vässa konkurrenskraften och kompensera för de negativa effekterna av att landet nu lämnar EU. Detta är inget de är ensamma om. Även Nederländerna har sagt att de kommer att se över sin skattepolitik i samband med Storbritanniens utträde för att skapa ett mer attraktivt företagsklimat. För det är knappast så att Europa är underbeskattat. Det är snarare raka motsatsen. Vi har därför all anledning att välkomna reformer för tillväxt och stärkt konkurrenskraft, och det gäller oavsett om det sker i länder som är medlemmar av EU eller inte.
En bärande princip i EU är att skattepolitiken är en exklusiv kompetens för medlemsstaterna. Det är något Sverige varit en av de främsta förkämparna för ända sedan vi gick med för över 20 år sedan. Inte ens om britterna fortsatte vara medlemmar av EU borde vi alltså ha synpunkter på deras skattepolitik. Än mindre när de nu valt att ställa sig utanför EU. Men Socialdemokraterna har alltid haft svårt att skilja på vad EU ska göra och vad medlemsstaterna klarar bättre på egen hand. Det gäller även på skatteområdet. Socialdemokraterna har vid flera tillfällen röstat för att ge EU beskattningsrätt och att införa EU-skatter på pensionsfonder och besparingar i Europaparlamentet. Socialdemokraternas inställning till EU-politiken verkar vara att så länge politiken är vänster är det alltid bra att flytta mer makt till Bryssel och att EU lägger sig i och reglerar. Det är en farlig inställning till Europasamarbetet.
Christofer Fjellner (M),
Europaparlamentariker