Jag skrev i somras i en insändare att "Pajala håller andan". Det är knappast läge att andas ut.
Nu behövs i stället handlingskraft för att rädda en av Sveriges största industriinvesteringar.
Det har kommit till vår kännedom att ytterligare utrustning nyligen fraktats bort från gruvområdet, vilket indikerar att ytterligare försäljning av konkursboets tillgångar ägt rum. Den pågående försäljningen av utrustning försvårar möjligheterna att återuppta verksamheten vid Pajalagruvan.
I samband med Northlandskonkursen bildades den så kallade Pajalagruppen, där landshövding Sven-Erik Österberg ingår. Landshövdingen uttalade då: ”I den här situationen gäller det att bita ihop och se framåt för att se vilka möjligheter som finns utifrån det besked som kom i dag. Jag tycker att man måste göra allt för att se till så att gruvan kommer på fötter igen.”
Enligt mina insatta kontakter skulle gruvan ha goda möjligheter att drivas med bra lönsamhet om ursprungsplanen med logistiklösning via Finland och vidare med järnväg till hamn i Kemi eller Kokkola (Karleby) hade fullföljts. Här finns en klar skillnad jämfört med storhetsvansinnet i logistiklösningen via Narvik och den långa lastbilstransporten till Svappavaara, som visat sig bli mycket dyr.
Den globala gruvindustrin har upplevt en boom under de senaste tio åren, uppblåst inte minst genom ökad efterfrågan från Kina. Men när produktionen har ökat mer än efterfrågan har priset sjunkit innan alla nya gruvor ens har hunnit öppna. Och Northlands ägare har inte ansett vinsten tillräcklig för att driva verksamheten vidare. Det är knappast en överraskning att privata bolagsägare resonerar på det sättet.
Men för samhället är gruvbrytning aldrig gratis. När gruvbolagen etablerar sig i glesbygdskommuner ska vägar, bostäder, daghem och skolor byggas, kostnader som skrivs ut på skattebetalarna utan återbetalningskrav. Pajala kommun har redan investerat stora summor med anledning av Northlands etablering.
Vänsterpartiets ståndpunkt har hela tiden varit att staten bör ta sitt ansvar för Pajalagruvan. Vi anser att LKAB bör undersöka möjligheterna att ta över gruvan i syfte att säkra dels arbetstillfällen, dels de investeringar som gjorts. Regeringen har dock hittills varit avvisande till detta och hänvisat till Pajalagruppens arbete. Nu riskerar Pajalagruvan att avvecklas fullständigt vilket får stora negativa konsekvenser för människor i hela Pajala.
Utifrån ovanstående undrar vi i Vänsterpartiet: Har man från regeringen och Pajalagruppen gjort allt för att rädda gruvan i Kaunisvaara så att den inte blir ett saneringsobjekt, som staten får ta hand om?
Birger Lahti,
näringspolitisk talesperson (V)