I dag besöker jag LRF Norrbottens regionstämma i Luleå. Mitt budskap är att hela landet ska ges möjligheter att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar – såväl i städer som på landsbygden. Alla regioner kan och ska bidra till landets samlade tillväxt. Ju fler regioner och landsbygder som är starka och expansiva, desto bättre för Sverige.
I dag saknas det en sammanhållen politik som hanterar de utmaningar som landsbygderna står inför. Regeringen har därför tillsatt en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier är representerade. Den ska lämna förslag på hur en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder bör se ut.
Kommittén ska ta fram ett kvalificerat underlag som bidrar till regeringens åtgärder för tillväxt, sysselsättning och boende på en attraktiv landsbygd. En ny politik för landsbygden måste vara inkluderande och tydligt uppmärksamma landsbygdsbornas delaktighet i samhällsutvecklingen.
Lantbruket är viktigt för landsbygden. Det ger oss livsmedel, bidrar till öppna landskap och ökad biologisk mångfald. Regeringen ser stora möjligheter att utveckla och stärka den svenska livsmedelsproduktionen, men ser även de utmaningar som lantbruket står inför.
Vi arbetar därför med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Den kommer att utgöra en plattform och ange förutsättningarna för det långsiktiga arbetet för en konkurrenskraftig livsmedelskedja.
En av grundstenarna i strategin är ökad tillväxt och hållbar livsmedelsproduktion. Regeringen vill se ökad lönsamhet och en kostnadseffektiv produktion både i primärledet och i livsmedelskedjans senare led. Samtidigt ska den hållbara utvecklingen inom livsmedelsområdet stärkas, både i Sverige och globalt.
Ökad export kan ses som ett bra tecken på ökad livsmedelsproduktion, ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft. Om vi kan exportera innebär det att vi har en tillräckligt stor och konkurrenskraftig produktion för att klara konkurrensen mot importerade livsmedel. Livsmedelsindustrins förutsättningar att exportera är dessutom väldigt viktigt för jordbruks- och fiskenäringens framtid.
Livsmedelsstrategin ska leva över politiska mandatperioder. Det kräver att det finns ett brett stöd för den i riksdagen, vilket skapar stabilitet och långsiktighet. Men lika viktigt är handslaget som vi behöver göra tillsammans med livsmedelskedjans aktörer. Alla i hela landet som representerar livsmedelskedjans olika delar måste jobba tillsammans. Senare i vår presenterar regeringen strategin i riksdagen och vår förhoppning är att den ska kunna lyfta hela livsmedelskedjan.
Skogen är en enorm tillgång på Sveriges landsbygd, inte minst i norr. Vår skogsindustri har ett exportvärde runt hela 120 miljarder kronor. Vi i Sverige har en unik möjlighet att ta vara på vår skog och kombinera den med vår innovationskraft. På så sätt skapas nya produkter och tjänster, samtidigt som fossila ersätts, utsläppen av växthusgaser minskas och det skapas arbetstillfällen på landsbygden.
Regeringen arbetar i bred dialog med intressenter i skogens hela värdekedja för att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram genom tiderna. Det ska bidra till att stimulera flera strategiska satsningar och politikområden som klimat och miljömål, landsbygdsutveckling och ökad export. Visionen är: ”Skogen – det gröna guldet – ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.”
Landsbygdens framtid och utmaningar är större än att de kan lösas med enskilda åtgärder och satsningar. Ett nationellt ledarskap är nyckeln till en ny och sammanhållen politik som ger landsbygden och de människor som bor och verkar där den uppmärksamhet och de förutsättningar de förtjänar.
Sven-Erik Bucht,
landsbygdsminister