Ett arbetstillfälle, offentligt eller privat, betyder inte bara sysselsättning för en person i ett mindre samhälle. Det betyder också skatteintäkter, ökad omsättning i tjänstesektorn, ökad efterfrågan på vård, skola och omsorg, fler karriärvägar, kanske hyresintäkter, ökad omsättning på dagligvaror och drivmedel. Allt detta är saker som direkt eller indirekt finansierar samhällsservice och kommunal kärnverksamhet. Den här personen har också ofta en partner och barn, som ytterligare bidrar till finansiering av och efterfrågan på allt detta som en ort behöver kunna erbjuda för att vara attraktiv för boende och inflyttare.
På samma sätt fungerar det åt andra hållet. För att en person ska kunna och vilja bo och leva på en plats behövs mer än bara ett arbete. Det behövs ett arbete även för partnern, skola och omsorg för barnen, tillgång till vård, apotek och tandvård, möjlighet att handla dagligvaror och drivmedel.
Ett förlorat arbetstillfälle gör det alltså inte bara svårare att locka nya människor att flytta till orten, det gör det också svårare att få redan boende att stanna kvar. Det sänder dessutom signaler till ungdomen på orten, att ”den ljusnande framtid” i alla fall inte finns på den platsen.
Norrlandsförbundet är principiellt mot centraliseringar. Vi vill att hela Sverige ska ha möjlighet att leva. Norrland har kustland och inland, levande landsbygd, tätorter och glesbygd. Att ställa dem emot varandra är inte Norrlandsförbundets uppgift. Vi är dock övertygade om det inte är bra varken för Norrland eller för Sverige om inlandet utarmas, och vi måste komma ifrån ovanan att svaret på alla frågor som gäller landsbygd och glesbygd är urbanisering.
Därför agerar Norrlandsförbundet i debatten när Skatteverket eller Lantmäteriet stänger sina kontor på mindre orter så att både lokalkännedomen och närheten till dem som använder deras tjänster försvinner. Och när posten försämrar servicen på landsbygden. Och när SJ tar bort avgångar till och från Norrland. Vi uppmanar till samverkan och helhetssyn. Vi går dock sällan eller aldrig in i debatten om nedläggningar eller omstruktureringar i enskilda landsting, regioner eller kommuner. Vi ser till hela Norrlands intressen, och därigenom till hela Sveriges intressen!
Norrlandsförbundets styrelse:
Kenneth Nilshem,
vice ordförande
Anita Gustavsson,
Norrbotten
Stefan Tornberg,
Västerbotten
Susanne Wallner,
Jämtland
Agnetha Alenius Madsen,
Västernorrland
Gunnar Olsson,
Gävleborg
Anders Öberg,
Norrbotten
Hans-Olof Mårtensson,
Västerbotten
Jim Salomonsson,
Jämtland,
Sig-Britt Ahl,
Västernorrland
Jenny Breslin,
Gävleborg