Hög tid att förvalta sälbeståndet

Säljakt. Sälens utbredning hotar andra arter menar debattörerna.

Säljakt. Sälens utbredning hotar andra arter menar debattörerna.

Foto: Lars Pehrsson/SvD/Scanpix

Norrbottens län2015-07-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strävan efter att bevara en ekologisk balans borde gälla både på land och till havs. Så är det inte i dag. För medan vi tillåter en kontrollerad och noga övervakad förvaltning av älg, rådjur och vildsvin gäller inte samma ansvar för sälen. För samtliga både vikare, knubbsäl och gråsäl vi sett en tydlig ökning av populationen och snabbast ökning har gråsälen haft i Östersjön. Med sälarnas snabba tillväxt följer fler skador på garn/nät och fällor/ryssjor vilket drabbar redan hårt prövade yrkesfiskare.

Den totala ekonomiska skadan av säl beräknas till 35 miljoner kronor årligen. Förutom skador på fångstredskap påverkar sälens utbredning även bestånden av ål, torsk och lax. Det är för övrigt i laxgarnen som skadorna från sälen är som störst. Frånvaron av en ordentlig förvaltningspolitik för säl och även skarv är därför ett stort och växande problem för de kustnära yrkesfiskarna.

Trots detta är intresset för jakt på säl relativt lågt, mycket på grund av krångliga regler kring säljakten vilket medför att inte ens kvoterna för skyddsjakt uppfylls. När det handlar om licensjakt på säl verkar den frågan ha blivit liggande på departementet, trots att Naturvårdsverket har öppnat upp för licensjakt. Myndigheten ser nämligen ingen risk för att sälbestånden skulle hotas av licensjakten utan har tidigare pekat på att det skulle kunna lätta på konflikten mellan fiskare och säl.

Vi moderater tycker att förvaltarskapstanken ska genomsyra viltvården. Som det är nu blir frånvaron av en fungerande förvaltning alltmer påtaglig för landets kustnära yrkesfiskare. Sälens utbredning hotar dessutom andra arter.

Detta är ingen hållbar ordning. Vill vi ha kvar ett levande kustnära fiske måste det balanseras upp mot förekomsten av säl och skarv.

Frågan är hur länge landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska låta frågan ligga och skvalpa på näringsdepartementet innan han gör något för att underlätta för våra hårt prövade kustnära fiskare.

Åsa Coenraads (M),

riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

Krister Hammarberg (M),

riksdagsledamot, Norrbottens län