Vattenfalls besked om att i förtid avveckla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 är den bittra konsekvensen av att regeringspartierna sätter ideologi framför pragmatism. Regeringens ekonomiska politik, med en straffbeskattning av kärnkraften, är således ett sätt att göra sig av med energikällor man inte tycker om.
Det som utmärker kärnkraften är ett lågt elpris, låga koldioxidutsläpp samt en mycket hög tillgänglighet. Kärnkraften stod 2014 för 43 procent av Sveriges elenergi och den förtida avvecklingen av kärnkraften ger förödande konsekvenser för landets elintensiva industri. Basindustrin i Sverige står för en stor del av landets export vilket gör den oerhört viktig för välfärden och hundratusentals svenska jobb. Detta riskerar man nu genom ideologisk lekstuga på ett så centralt och viktigt område.
Regeringen saknar lösningar inom energipolitiken för att säkerställa att det alltid ska finnas effekt i kraftsystemet och man avser att ersätta en stor del av landets baskraft med nyckfulla väderberoende energikällor som endast levererar el under vissa väderförhållanden och där kostnaden dessutom inte är försvarbar på marknaden.
Sverigedemokraterna kommer alltid arbeta för en för medborgarna och för miljön gynnsam energipolitik och där beslut beläggs med vetenskap och fakta, inte ideologi. Att just försöka straffskatta bort kärnkraften är ett direkt hot mot sysselsättning och tillväxt inom den energiintensiva industrin. Hela den svenska basindustrin är beroende av stabila elpriser för att bibehålla sin konkurrenskraft gentemot omvärlden.
Frågan som nu statsminister Stefan Löfven är väljarna skyldig svaret på är om det är värt att öka koldioxidutsläppen, riskera svenska industrins elförsörjning samt öka elenergipriset bara för att deras samarbetsparti Miljöpartiet ska få igenom sitt vallöfte om att stänga flera reaktorer redan inom innevarande mandatperiod.
Mattias Bäckström Johansson (SD),
riksdagsledamot och energipolitisk talesperson
Vicente Muñoz (SDU),
utskottsledare i SDU:s energiutskott
Viktor Carlson (SDU),
ledamot i SDU:s energiutskott
Adam Berg (SDU),
ledamot i SDU:s energiutskott
Tobias Utter (SDU),
ledamot i SDU:s energiutskott
Anton Hedlund (SDU),
ledamot i SDU:s energiutskott