Den sjunde versionen av SM-veckan avgörs i Piteå den 24-31 januari. SM-veckan är ett stort evenemang som kräver en organisation på tå. Det är nästan som att arrangera ett mini-OS med sina 15 idrotter som ska kora 103 svenska mästare under samma vecka. Allt från längdskidor, curling och jujutsu till draghundsport och stadioncross.
Men det är inte bara folkfesten, upplevelsen och underhållningen för Norrbottens invånare som ger mervärde. Tidigare SM-veckor har visat fina siffror för besöksnäringen och kommunen. Såväl stora som små idrotter har fått uppmärksamhet genom att SM-veckan tv-sänds. Och något man inte alltid tänker på är att SM-veckan också kan ses som ett träningsevenemang inför ännu större tävlingar. Idrotterna, kommunen och näringslivet tränar gemensamt inför att kunna söka större internationella evenemang i framtiden. SM-veckan fungerar också som inspiration till att locka ännu fler stora nationella tävlingar till länet.
Piteå har stor potential att växa som besöksstad och satsningen inför SM-veckan, där kommunen satsat på att idrott och kultur tillsammans ska ge invånare och besökare en unik upplevelse, är ett bevis för den kraft som finns.
Piteå är sedan länge värd för Piteå Summergames, Sveriges näst största fotbollsturnering för ungdomar, med 800 lag från 15 nationer. Stora arrangemang ger inte bara stolta och engagerade invånare. Det innebär också att ortens näringsliv får bra draghjälp och att skatteintäkterna ökar i en positiv spiral och att människor i olika åldrar och från olika platser träffas och möts under roliga former.
Norrbotten har många fina exempel där man vågat satsa på stora evenemang med hög klass. Världens största orienteringstävling, O-ringen, var både en sportslig, arrangörsmässig och turistekonomisk framgång för Boden. 13 000 orienterare med familjer, från ett 40-tal nationer tävlade och semestrade en sommarvecka i kommunen.
Barents Games är ett internationellt evenemang där idrottsförbunden i Norrbotten, Nord-Norge, norra Finland och Ryssland turas om att vara värdnation.
Likt SM-veckan och OS är det en samlingsplats för tävlingar i flertalet idrotter. Arrangemanget har stor potential och idrottsförbundens vision är att utveckla spelen till något riktigt stort. När Luleå arrangerade första upplagan av Barents Summergames för två år sedan gjorde man upp om medaljer i fyra idrotter. Senaste upplagan i finska Uleåborg omfattade 14 idrotter och över 1 000 deltagare. Internationella evenemang som Barents Games gör att ungdomar möts och att kulturella och sociala barriärer överbryggas.
I idrottens och besöksnäringens strategi för internationella evenemang är ett av de viktigaste vägvalen att gemensamt skapa fler utvecklade destinationer för idrottsevenemang.
Vi konstaterar också att en stad behöver arrangera några mindre internationella evenemang innan den är mogen för de riktigt stora mästerskapen. Men alla evenemang är viktiga för idrotten, för kommunen, regionen och hela Sverige. SM-veckan är ett av dem.
Trots sin blygsamma folkmängd och struktur med många små kommuner har Norrbotten en stolt tradition som duktiga arrangörer av både stora och små, nationella och internationella evenemang. Det är något vi ska ta vara på, uppmuntra och utveckla. Idrotten kan tillsammans med andra aktörer i samhället bidra till framtidstro och ett starkt Norrbotten och Sverige.
En förutsättning för lyckade idrottsevenemang är att värdkommunen verkligen backar upp och engagerar sig i evenemanget. Idrottsrörelsen erbjuder möjligheter till ett aktivt liv i förening och gemenskap för alla åldrar och ambitionsnivåer.
Som arrangörer av idrottsevenemang ger vi invånarna i regionen inspiration och upplevelser att ta tillvara på möjligheterna och förhoppningsvis hitta det som passar de själva bäst så de kan leva ett friskare och aktivare liv. Vi kan, vi vill, vi vågar. Idrotten gör Sverige starkare.
Leif Nordström,
ordförande Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna
Björn Eriksson,
ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna