Inför beprövade modeller för trygg vård

Dåliga villkor. Att Norrbotten erbjuder landets högsta ingångslöner för nyutexaminerade är positivt. Men villkoren efter flera år i yrket släpar efter, skriver debattören.

Dåliga villkor. Att Norrbotten erbjuder landets högsta ingångslöner för nyutexaminerade är positivt. Men villkoren efter flera år i yrket släpar efter, skriver debattören.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2015-07-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders Öberg menar i en debattartikel att Norrbotten läns landsting arbetat hårt och medvetet det senaste året för att fylla alla vakanser inom vården. Han refererar till att vi i dag har rätt till fem veckors semester, men att vi samtidigt förväntar oss tillgång till vård och omsorg under årets alla dagar.

Nu var det ju inte i går som vi fick våra lagstadgade fem veckor – det infördes redan 1978. Och kravet på tillgång till vård och omsorg under årets alla dagar och dygnets alla timmar har inte uppkommit det senaste året. Så varför ska det vara så svårt att få till en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning?

Att Norrbotten erbjuder landets högsta ingångslöner för nyutexaminerade är positivt. Men hur ska ni kunna behålla alla de grundutbildade ni anställer, när villkoren efter flera år i yrket släpar efter? Bristen på erfarna sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är skriande. Särskilt bristen på specialistutbildade sjuksköterskor medför stängda vårdplatser, långa väntetider för behandling och enorma kostnader för övertid. För att inte tala om den stress och det slit som befintlig personal utsätts för – många gånger med egen sjukskrivning som följd.

Landstinget måste komma till rätta med de dåliga villkor som gäller för de som vill läsa vidare till specialistsjuksköterska. Vårdförbundet för därför samtal med landstinget om att införa Akademisk specialisttjänstgöring, AST, en betald specialistutbildning inom ramen för kollektivavtal och anställning. Genomförd utbildning måste dessutom ge ett ordentligt lönepåslag som är tydligt angivet från början.

Men det behövs mer. Vårdförbundet har ytterligare fyra förslag på åtgärder som både säkrar kompetensförsörjningen, ger bra förutsättningar för en trygg och säker vård och som ger en hälsosam arbetsmiljö för de anställda.

• Vi måste införa personcentrerad vård. När patienten är aktiv i planering och genomförande av den egna vården uppnås högre kvalitet, bättre användning av resurser och en hälsosam vårdmiljö för vårdens professioner.

• Inför moderna arbetstider som ger förutsättningar för ett hållbart yrkesliv, att personalen stannar kvar och ges möjlighet att utveckla vården.

• Nyutexaminerade måste få en god yrkesintroduktion och handledning under lång tid. Annars finns det risk att de lämnar yrket efter ett par år.

• Lönekarriären ska vara tydlig. Ta tillvara den kunskap som finns och värdera personalen rätt.

Anders Öberg efterlyser innovativa lösningar – Vårdförbundet erbjuder redan beprövade modeller som kan införas omgående!

Erica Ohlsson

Ordförande vårdförbundet avd. Norrbotten