Ingen ska behöva dö på sin flykt

Medelhavet. "Dödens hav".

Medelhavet. "Dödens hav".

Foto: Argiris Mantikos

Norrbottens län2015-04-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medelhavet är för de allra svenskar flesta ett semesterparadis och en oas från vardagens stressiga liv. Men för de tiotusentals som just nu är på flykt från bland annat det fasansfulla krigets Syrien är det i stället ”Dödens hav”. Nu måste EU med Sverige i spetsen ta sitt ansvar och skapa fler lagliga vägar till Europa!

Sedan den fruktansvärda olyckan 2013 när över 360 människor dog på sin flykt till Europa sa vi ”aldrig igen” - ändå har det återigen hänt. I söndags kapsejsade en flyktingbåt med omkring 700 människor, av dem var runt 90 barn. Endast ett tiotal gick att rädda. Detta blottar det stora hyckleri som råder i flyktingdebatten runtom i Europa - där de allra flesta säger sig vara för asylrätten men där få lagliga och säkra vägar finns att söka asyl.

I över fyra år har kriget i Syrien pågått - en av de största humanitära katastroferna i modern tid. Hundratusentals har dödats och många har tvingats fly grymheterna som pågår. Familjer har splittrats, vardagen för barn har blivit helt uppsliten och stabiliteten i regionen har blivit kraftigt försämrad. Den överväldigande majoriteten av flyktingarna har sökt sig till grannländerna, som Libanon, Turkiet och Jordanien, men en liten del tar sig också till Europa. Detta blottar en djup spricka i vår flyktingpolitik.

Medan nästan alla politiker slår sig för bröstet om människors rätt till asyl är det nämligen idag nästan omöjligt att söka det på laglig väg. FN:s kvotflyktingsystem gäller nämligen bara ett fåtal. När människor till exempel söker visum och anger asyl som skäl får de avslag direkt. Detta kombinerat med att flygbolagen har som skyldighet att kontrollera människors rätt att ta sig till Europa, i och med det så kallade transportörskravet, gör att det är väldigt svårt att ta flygvägen hit.

Detta lämnar människor till havs- och landvägen där en hiskeligt dyr plats på små, skruttiga båtar som fylls över sin kapacitet blir det enda alternativet. Kvinnor är extra utsatta under flyktingturen vilket gör att främst män åker. Det kan vi inte acceptera.

Flera olika modeller finns för att fler ska kunna söka asyl på laglig väg. Ett exempel är att det bör kunna gå att söka humanitära visum. Därtill måste räddningsinsatser prioriteras högre inom EU och fler länder bör ta emot kvotflyktingar.

Framtidens generationer kommer döma oss efter hur vi agerar - gjorde vi allt vi kunde för att stoppa mänskligt lidande? Jag hoppas att vi kan svara ja på den frågan. Ingen ska behöva dö på sin flykt.

Magda Rasmusson,

språkrör Grön Ungdom