Insatser för att hantera flyktingkrisen här och nu

Norrbottens län2015-11-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har under flyktingkrisen tagit ett mycket stort ansvar för människor på flykt. Det ska vi vara stolta över.

Samtidigt är det tydligt att situationen nu är ohållbar för Sverige. Migrationsverket konstaterar att boendeplatserna börjar ta slut och flera kommuner signalerar att grundläggande välfärdsåtaganden inte klaras av. Det finns inga tecken på att flyktingströmmarna hit minskar. Bara under den senaste veckan har över 10 000 människor sökt asyl här.

Att regeringen slutligen gått från ord till handling och fattat beslut om införande av tillfälliga gränskontroller är viktigt. Samtidigt kommer det utan ytterligare åtgärder inte att vara tillräckligt.

Tysklands regering diskuterar flera skärpta åtgärder som skulle påverka Sverige. En harmonisering av svenska regler mot exempelvis Tyskland måste prioriteras.

Utöver detta föreslår Moderaterna flera nya insatser för att möta dagens akuta läge:

Endast gränskontroller räcker inte. I samband med de tillfälliga gränskontrollerna ska de asylsökande som anländer till Sverige från andra EU-länder och som inte tidigare registrerats enligt Dublinförordningen nekas inträde till Sverige. Att Dublinförordningen inte följs eller implementeras i tillräckligt hög grad i medlemsländerna får särskilda konsekvenser för Sverige. Fler EU-länder måste förmås ta ansvar.

Återvändandeprocessen ska skyndas på och effektiviseras. Hela legitimiteten för asylrätten bygger på att det är skillnad på ett ja och ett nej. I dag gömmer sig i stället tusentals människor med avslagsbeslut i Sverige.

Det är inte acceptabelt. Regeringen måste på alla nivåer arbeta för att de med avslagsbeslut lämnar landet. Det handlar om att polisen måste ges det stöd som behövs och att regeringen driver på internationellt. Moderaterna vill se en tidtabell för hur regeringen ska arbeta med frågan.

Sverige ska kräva lägre EU-avgift. Sverige är i dag nettogivare till EU. Nu behöver vårt stora ansvarstagande i flyktingkrisen få genomslag även i vår avgift till EU. Regeringen bör driva att Sveriges avgift under kommande år ska sänkas.

De insatser vi presenterar skulle bidra till ordning och reda i asylhanteringen, ett effektivare arbete med återvändande samt tydligt ökade krav på EU. Det är avgörande för ett hållbart system och för att långsiktigt kunna värna vår öppenhet. Det är även viktiga förutsättningar för att fortsätta arbetet med en bättre integration där människor ska ges bästa möjliga förutsättningar att få sitt första jobb.

Elisabeth Svantesson,

andre vice ordförande (M)