Järngreppet över Norrbotten oroar

Bekymrar debattören. Norrbottens Medias enorma expansion på medieområdet - och att ett demokratiskt styrt bolag nu överger mediebolaget.

Bekymrar debattören. Norrbottens Medias enorma expansion på medieområdet - och att ett demokratiskt styrt bolag nu överger mediebolaget.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2015-06-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att fem toppolitiker i S-distriktets tidningsbolag Valrossens styrelse sålt partiets aktier i Norrbottens Media sätter strålkastarljuset på en oroande tendens. Det som oroar är Norrbottens Medias enorma expansion på medieområdet - och att ett demokratiskt styrt bolag nu överger mediebolaget.

Norrbottens Media har via sina papperstidningar, elektroniska tidningar, andra elektroniska medier, nyhetsbrev, tv-stationer, delägarskap i radiostationer, reklambyråer, stora ljusskyltar, tryckerier och distributionsbolag nu ett järngrepp över opinionsbildningen i Norrbotten. Nu vill man dessutom komma in på postutdelningen.

Även de fria lokaltidningarna Piteå-Tidningen och Haparandabladet sitter i järngreppet. Haparandabladet bärs ut av Norrbottens Media och Piteå-Tidningen trycks av Norrbottens Media.

Jag menar inte att Norrbottens Media är något hot i dag. Det fria ordet värnas fullt ut i journalistiken, även om nyhetskonkurrensen inom företaget snart bleknat bort helt.

Men medieägande är business. Till och med S-toppar som K-G Holmquist, Leif Pettersson, Karin Åström, Yvonne Stålnacke och Lars U Granström säljer när priset är rätt. Förmodligen räknar man med bättre avkastning på sina 90 miljoner i eget kapital (plus den okända summan av försäljningen) på aktie- och värdepappersmarknaden.

Men vad händer den dag då någon miljardär (sådana finns gott om även i Sverige) beslutar att sponsra ett helnazistiskt parti att köpa Norrbottens Media. Eller rent av hela Norrköpings Tidning-koncernen. Nazisterna skulle få en propagandaapparat med total kontroll över opinionsbildningen i stora delar av Sverige.

Bonnierkoncernen kanske vore den enda mediekoncern som inte är till salu på grund av ägarfamiljens judiska ursprung.

Eller kanske Vladimir Putin beslutar ta kontrollen över information och opinionsbildning i Sverige. Han är ju duktig på det. Att köpa Norrköpings Tidning inklusive Norrbottens Media vore en spottstyver för Putins statliga energibolag som Gazprom, Rosneft, Transneft, Gazprom Neft med flera.

Den här typen av utveckling kan kännas långsökt. Men vem trodde efter kalla krigets slut att Mellanöstern, arabvärlden och indirekt även västliga demokratier 2015 skulle plågas av terroristorganisationer som man inte rår på. Och vem trodde efter första världskrigets vansinniga slakt att världen bara 20 år senare skulle kastas in i en än värre människoslakt i andra världskriget.

Det är svårt att klandra Norrbottens Media och dess vd Erik Ranängen. Hans uppdrag är att bygga ett ekonomiskt starkt företag. Redan 2013 passerade man en kvarts miljard i omsättning och 170 miljoner i eget kapital.

Men det innebär samtidigt att han bygger en hydra med kontroll över information och opinionsbildning i hela Norrbotten.

Det känns skönt att public serviceföretagen SR Norrbotten och SVT Norrbotten finns kvar – så länge. Kanske är det dags att ta upp en seriös diskussion om en landsomfattande public service-tidning, något som hittills varit tabu att diskutera. Vågar chefredaktörerna på Norrbottens Media ta debatten?

Lars Pekka,

skriftställare och frilansjournalist

Svar direkt:

Lars Pekka har varit oroad över journalistiken och Norrbottens Media ända sedan fusionen 2007. När bolaget åtta år senare visar att samgåendet av Norrbottens-Kuriren och NSD lett till precis det som var tanken – att skapa en trygg och ekonomiskt sund grund för journalistiken att stå på - är Pekka oroad över det också. Om han värnar journalistiken borde han i stället glädjas åt att det går bra för Norrbottens Media. Bolaget genererar pengar med syfte att kunna fortsätta producera samhällsviktig journalistik. Pengar som dessutom behövs mer än någonsin just nu, då branschen befinner sig i en ganska dramatisk omställningsfas.

För NTM-koncernen är inte alls medieägande ”business”, som Pekka beskriver det. Norrköpings-Tidningar har funnits i mer än 250 år och är nog så långsiktiga och genuina tidningsägare som någon tidningsägare överhuvudtaget kan bli. Risken att NTM skulle sälja till en oseriös aktör är därmed obefintlig.

Pekka har dock rätt på en punkt, när han skriver att ”det fria ordet värnas fullt ut i journalistiken”. Det är en förutsättning för den journalistiska verksamheten i Norrbottens Media, och en grundbult för vår trovärdighet. Påståendet att nyhetskonkurrensen ”bleknat bort” saknar helt grund, och motbevisas i våra produkter varje dag.

I ett läge då Norrbottens Medias produkter lockar fler läsare än någonsin välkomnar jag all form av konkurrens. Det ska dock inte tolkas som att jag tror på någon livskraft för Lars Pekkas förslag på en public service-tidning.

Mats Ehnbom,

chefredaktör och ansvarig utgivare Norrbottens-Kuriren