Arbetskrafts- och kompetensförsörjningen i Norrbotten och VÀsterbotten stÄr inför stora utmaningar. Utmaningar som kommer ha pÄverkan pÄ tillvÀxten, nÀringslivet och den offentliga sektorn. Men vi har gemensamma möjligheter ocksÄ. Den utrikesfödda kompetensen som kommer till vÄra lÀn behöver vi ta tillvara pÄ. Det Àr en nyckelkomponent för att vi ska klara de framtida behoven bland lÀnens arbetsgivare.
Befolkningen Norrbotten och VÀsterbotten blir allt Àldre samtidigt som den arbetsföra andelen minskar. Allt fÀrre ska försörja allt fler. Men det Àr inte bara vÄr befolkning som Äldras, Àven vÄra privata företagare blir Àldre. VÀsterbottens lÀn har dessutom den högsta medelÄldern hos privata företagare. Omkring 30 procent av företagare i Norrbotten och VÀsterbotten önskar sÀlja sina företag inom fem Är pÄ grund av Älder. Samtidigt ser vi en utveckling dÀr arbetsgivare har ökande svÄrigheter att hitta arbetskraft som motsvarar deras kompetensbehov. En utveckling som har gÄtt sÄ lÄngt att företag tvingats tacka nej till ny order pÄ grund av arbetskraftsbrist.
Enligt Företagarnas SmÄföretagarbarometer Àr svÄrigheten att hitta lÀmplig arbetskraft det frÀmsta tillvÀxthindret bland smÄföretagen i Norrbotten och det nÀst största tillvÀxthindret i VÀsterbotten.
NÀr vi blickar framÄt hittar vi prognoser frÄn lÀnsstyrelsen Norrbotten och Region VÀsterbotten om 41 000 respektive 40 000 aviserade pensionsavgÄngar i Norrbotten och VÀsterbottens lÀn fram till Är 2025. PensionsavgÄngar som innebÀr vakanser som behöver tillsÀttas. Till detta vet vi ocksÄ att det finns ett stort mörkertal, dÀr arbetsgivare har svÄrt att förutse utvecklingen inom deras verksamheter.
Ekvationen gÄr helt enkelt inte ihop. Men vi har ocksÄ stora gemensamma möjligheter. Att tillvarata den kompetensen som flyttar in till vÄr region frÄn andra lÀnder Àr en nyckelkomponent till att vi ska klara framtidens behov. Vi behöver erbjuda ett vÀlkomnande integrationsklimat som motiverar till att stanna i regionen och utveckla regionen. Möjligheten till jobb Àr en del av detta.
Ett jobb innebÀr inte bara finansiella förutsÀttningar att stanna utan innebÀr ocksÄ ett socialt sammanhang och kÀnsla av tillhörighet och inkluderande. Dessa individer behövs och berikar vÄrt samhÀlle.
Vi behöver Àven bli bÀttre pÄ att förvalta och förÀdla den befintliga arbetskraften. BÀttre matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande, dÀr kompetens och potential stÄr i fokus, öppnar dörrar för grupper och individer som annars har svÄrt att komma till tals. Det handlar inte bara om att matcha utbildning eller erfarenhet, vi mÄste bli bÀttre pÄ att identifiera och ta vara pÄ de mjuka vÀrdena.
Med det gemensamma projektet Jobbmatchen vill vi nu ta en aktiv roll i arbetet med att sÀkerstÀlla den regionala tillvÀxten. Genom insatser för att underlÀtta personalrekryteringen till regionens arbetsgivare vill vi visa pÄ vikten av samarbete mellan det offentliga och det privata. Mellan myndigheter och nÀringsliv. Arbetskraftsbristen och kompetensbristen i Norrbotten och VÀsterbotten Àr varken kommuners eller nÀringslivets ensamma ansvar, hÀr mÄste vi kunna samarbeta mot gemensamma mÄl.
Forts.
Genom Jobbmatchen krokar Arbetsförmedlingen, Företagarna, lÀnsstyrelsen Norrbotten, Region VÀsterbotten och nÀringslivet arm med varandra. Med stöd av Europeiska socialfonden ska vi bidra till att fler individer kommer i meningsfullt arbete och att fler arbetsgivare hittar kompetens som motsvarar deras behov.
Jobbmatchen Àr en bit pÄ vÀgen för att kunna tackla arbetskrafts- och kompetensförsörjningsproblemtiken i lÀnen. PÄ sÄ vis kan vi bidra till sÀkerstÀllandet av den regionala tillvÀxten och bevarandet av Norrbotten och VÀsterbotten som en konkurrenskraftig region.
Ewa Quist,
företagare Norrbotten
Sven-Erik Ăsterberg,
lÀnsstyrelsen Norrbotten
Tomas Blomster,
Företagarna Norrbotten
Staffan Landström,
Arbetsförmedlingen
Helena Lundgren,
företagare VÀsterbotten
Jonas Lundström,
Region VĂ€sterbotten
Torbjörn Halvardsson,
Företagarna VÀsterbotten