I Kuriren den 26 januari gör Mats Olin från Timbro medieinstitut analysen att medias bevakning av Kallakprojektet varit onyanserad, ensidig och att Sveriges Radio inte skulle uppfylla sina ambitioner om allsidighet.
Det gör han utifrån rapporten ”Mediernas bild av gruvfrågan i Kallak obalanserad” som Timbros medieinstitut publicerat där man granskat ett 80-tal artiklar och inslag från DN, SvD, Ekot och P4 Norrbotten.
Vad han inte talar om är att Timbros analys endast har tittat på vad som publicerats på Sveriges Radios webb.
Man ska ha klart för sig att vi inte har allt vårt material på webben. Så att Mats Olin drar slutsatsen att Sveriges Radio inte skulle uppfylla kravet på allsidighet utifrån detta är en ihålig argumentation.
P4 Norrbotten har följt Kallakfrågan från början, från att gruvprojektet presenterades första gången 2004 till det att protesterna kom och växte i styrka.
Kallakfrågan har belysts vid fler än 540 tillfällen i P4 Norrbottens sändningar till och med den 26 januari 2015.
Under åren som gått har vi regelbundet följt utvecklingen av projektet med synpunkter och analyser av företaget, Bergsstaten, politiker, invånare i Jokkmokk, organisationer, olika näringar, markägare, berörda, förespråkare och motståndare.
P4 Norrbotten har vinnlagt sig om att alla relevanta ståndpunkter i frågan ska få plats i sändningarna och den som följt vår bevakning under årens lopp kan knappast vara omedveten om gruvans för- och nackdelar - till exempel hur många jobb man trott att gruvan skulle ge, eller vilka konsekvenser miljörörelsen anser att den får.
Det har varit en bevakning som väl lever upp till raderna i vår handbok om att varje ämne ska behandlas så allsidigt som möjligt.
Patrik Boström,
kanalchef Sveriges Radio Norrbotten