I dag finns det ingen som tvivlar på att det går att bygga ett 100 procent förnybart energisystem. De val och beslut vi tar i dag formar vår framtid.
Vi behöver bygga Framtidens energisystem nu. De senaste dagarnas beslut kring skatt på förnybar energi som solkraft och vindkraft är steg i fel riktning. Likaså att sänka effektskatten på kärnkraftsenergi. Ända sedan COP21 har det funnits en stor oro att koldioxidneutral energiproduktion som kärnkraft som innebär flera andra mycket stora risker ska förväxlas med riktigt långsiktigt hållbara lösningar. Kärnkraften är inte hållbar miljömässigt, säkerhetsmässigt eller ekonomiskt. Det tar i dag mellan 15 och 20 år att bygga ett kärnkraftverk - det är alldeles för lång tid för att vara en lösning på klimatproblemen då vi redan passerat en uppvärmning med en grad. Utdragna byggtider leder också till högre priser på energin som sedan produceras. De initiala beräkningarna för priset på kärnkraftsenergi från Finlands andra kärnkraftsbygge i södra Finland, Olkiluoto låg på cirka 65 öre kwh, i dag har de räknats upp till cirka 90 öre. Initialt beräknades byggnationen till tre miljarder euro men beräknas landa på det tredubbla, nio miljarder. Vindkraftsenergi produceras i dag till cirka 55 öre kwh som en jämförelse.
Säkerhetsmässigt är kärnkraften farlig ur flera perspektiv. Dels på grund av olycksrisken. Dels för att det inte finns någon lösning för slutförvaringen av avfallet. Den 31 maj i år yttrade sig Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning om det omdiskuterade förslaget på slutförvaring av kärnbränsle i form av ingjutning i kopparkapslar. Föreningarna anser att tekniken med den föreslagna slutförvarslösningen inte ska användas då kopparkapseln kan börja läcka ut radioaktivt avfall redan efter 1 000 år.
Även produktion av uran, det bränsle som ska driva reaktorn, produceras under dåliga arbetsförhållanden. Rapporter från Ryssland har visat en tydlig bild av dåliga arbetsvillkor och hög sjukdomsbild hos arbetarna. Även transporter av bränslet till reaktorn som upprättas i Pyhäjoki, 150 kilometer från Sveriges kust, innebär en hög säkerhetsrisk. Om transporterna ska ske på land, hav eller järnväg är inte klart i dag. Bolaget Fennovoima har ansökt om alla transportsätt.
Framtidens energisystem är förnybart. I framtiden har vi inte en leverantör utan ett kluster av lösningar och leverantörer. De som ifrågasatt förnybart ställer ofta frågan: Vad ska vi göra när det inte blåser?
Det finns i dag gott om lösningar både på tillförsel och för efterfrågesidan.
Tidigare svåra problem med balanskraft har i dag fått ett kluster av lösningar som tillsammans skapar framtidens energisystem. Nya tekniska lösningar som laststyrning i form av Smart Grids, lagring med energieffektivisering, konvertering av elvärme, biobaserad kraftvärme, renovering och energieffektivisering av bostäder är flera olika exempel på hur framtidens energisystem kommer att balanseras.
Regeringens ambition är att Sverige ska ha ett 100 procent förnybart energisystem och energimarknadsinspektionen tittar efter åtgärder inom näthandel och nättariffer för att olika aktörer ska få incitament att agera. Det kommer leda till att energikonsumenter förändrar sitt förbrukningsmönster efter att ha fått signaler från elsystem eller elmarknaden. Förslaget presenteras av regeringen i januari 2017.
Kärnkraften är inte hållbar miljömässigt, säkerhetsmässigt eller ekonomiskt.
En snabb övergång till hållbara och förnybara energislag i kombination med en kraftfull satsning på energieffektivisering är den enda strategi som minskar vårt importberoende av energi och samtidigt tryggar energipriserna för framtida generationer. Energiinfrastrukturen och kraftparker är gamla och behöver ses över. De investeringar som görs kommer att prägla våra länder i många år framöver.
Om inte politiken tar rätt riktning kommer landet att hamna på efterkälken och dessutom förlora arbetstillfällen i en ny grön sektor kring förnybar energi och effektivisering.
Betänketiden är slut - det är dags att välja väg och börja bygga framtidens energisystem nu!
För Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
Isabella Katsimenis, ordförande