Kasta sjukskatten i papperskorgen

Sjukdom. Kostnader för arbetsgivare ökar och gränsen går vid sjukskatten menar debattörerna.

Sjukdom. Kostnader för arbetsgivare ökar och gränsen går vid sjukskatten menar debattörerna.

Foto: ERIK G SVENSSON

Norrbottens län2016-06-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på inlägget "Så vill regeringen minska sjuktalen" publicerat i Kuriren den 3 juni.

Annika Strandhäll och Fredrik Lund Sammeli skriver i en artikel den 3 juni att regeringen vill minska sjuktalen med den så kallade medfinansieringen. Vi blev så förbluffade över deras slutsatser att vi tycker de behöver ett svar.

Som företagare arbetar vi ständigt med stora risker. För oss är varje ekonomiskt beslut en risk. Det handlar såväl om investeringar i nya verksamheter eller utrustning liksom anställningar eller marknadsföring. Och som företagare i besöksnäringen har vi väldigt små marginaler. Det ökar så klart riskerna. Ett felaktigt beslut kan vara skillnaden mellan om jag kan ta ut lön den månaden eller inte. Och samtidigt kan politiska beslut vara skillnaden mellan att jag anställer nya medarbetare eller inte.

Regeringen föreslår medfinansiering, det vi väljer att kalla sjukskatt. Med den skulle vi behöva betala 25 procent av sjuklönen från den 91:a sjukdagen och så länge sjukskrivningen pågår. Inget tak, ingen bortre tidsgräns. Förvisso finns fribelopp, men det rör bara den första långtidssjukskrivne. Skulle vi ha två personer som är sjuka under ett år skulle kostnaderna öka med 300 procent eller mer. Och det bara första året. Den som är långtidssjukskriven kan vara det i åratal.

För oss är det här ett stort ok att bära, och det kan innebära att vi väljer att inte anställa fler medarbetare. Och om vi ska anställa kommer vi att kolla om den sökande har en lång sjukdomshistorik som kan påverka framtida sjukskrivningar. Det spelar ingen roll att kostnaderna för arbetsgivare som kollektiv inte ökar, när risken för oss som enskilda arbetsgivare är så enormt stor. När vi ska anställa kan kompetensen bli sekundär och sjukdomen primär.

Vi fattar att det här låter illa, men det är den bistra verkligheten. Vi måste se till våra företags bästa, inte minst för att de som redan är anställda faktiskt ska få behålla sina jobb.

Självklart vill vi ta ansvar för våra medarbetare. Det gör vi inte minst genom att våra företag har kollektivavtal och att alla medarbetare är försäkrade. Vi betalar arbetsgivaravgift precis som alla andra seriösa företagare och vi jobbar aktivt med att förebygga sjukskrivningar. Men någonstans måste gränsen gå. Och sjukskatten är den gränsen.

Därför ber vi regeringen: släng sjukskatten i papperskorgen. Det är bara där den hör hemma.

Linda Frohm,

ordförande för Visita Norrland och ägare av bland annat hotell Valhall i Kalix

Petter Nyberg,

ägare av bland annat restaurang CG i Luleå