Vid FN:s klimattoppmöte, COP21, enades äntligen världens länder om ett globalt klimatavtal och slog fast att den globala uppvärmningen ska hållas väl under två grader, helst under 1,5 grader. Nu börjar den stora utmaningen, att gå från ord till handling.
Redan två graders uppvärmning riskerar att leda till mycket allvarliga konsekvenser. Havsnivåerna stiger, vädret blir mer extremt och nederbörden över jorden omfördelas. Betydande landarealer kan bli obrukbara samtidigt som möjligheterna till fiske och vattenbruk påverkas. Detta riskerar i sin tur att leda till konflikter och stora migrationsströmmar. Klimatförändringar väntas särskilt ha en förstärkande effekt genom att påverka andra kända konfliktdrivande faktorer så som fattigdom. Att begränsa den globala uppvärmningen är därför viktigt för att förebygga framtida konflikter.
Utifrån den insikten har klimatfrågan och kampen om resurser varit en central del av diskussionen när vi moderater har utvecklat vår försvars- och säkerhetspolitik. Moderaternas partistämma i höstas ställde sig bakom en lång rad förslag för att möta klimatutmaningen och för att tackla den hårdnande kampen om energi, vatten och andra resurser. Konkret handlar det exempelvis om att klimatsäkra det svenska biståndet och driva på för en ambitiös klimatpolitik i EU liksom globalt.
I detta sammanhang är det angeläget att även lyfta fram betydelsen av klimatanpassning, inte minst för att trygga livsmedelssäkerheten. Växtförädling och teknikutveckling är centrala verktyg för att klara den globala livsmedelsförsörjningen i en värld med en växande befolkning i kombination med ett förändrat klimat. Vi måste ta chansen att använda modern genteknik för att exempelvis ta fram grödor som är mer motståndskraftiga mot torka.
Fossil energi är såväl miljöförstörande som konfliktskapande. Listan över konflikter som bottnar i kamp om fyndigheter av olja, kol och gas kan göras lång och i vårt eget närområde ser vi hur Ryssland använder Europas beroende av rysk olja och gas som ett maktmedel. Isil/Daesh finansierar sin hänsynslösa terrorism med oljeintäkter. Att bryta beroendet av fossil energi är således angeläget för att både hejda den globala uppvärmningen och för att skapa säkerhet och oberoende. Sverige har i detta sammanhang kommit långt. Vår elproduktion är i det närmaste helt fri från fossil energi och av vårt totala energibehov täcks mer än hälften av förnyelsebar energi.
För att Europa och världen i stort ska bryta beroendet av fossil energi krävs pris på utsläpp, satsningar på forskning och teknikutveckling samt inte minst mer internationellt samarbete och mer frihandel. Vi behöver slopa tullar och riva handelshinder för förnyelsebar energi och grön teknik för att tackla klimatutmaningen och för att bygga en säkrare värld. Klimatpolitik är också säkerhetspolitik.
Johan Hultberg,
miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)
Hans Wallmark,
försvarspolitisk talesperson (M)
Karin Enström,
utrikespolitisk talesperson (M)