Replik på inlägget "Orättvisor bort - steg för steg" av Lundh Sammeli och Eneroth i Kuriren den 5 november.
Den höjning av pensionerna på drygt fyra procent nästa år, som Eneroth och Lundh Sammeli hänvisar till, gäller bara den inkomstrelaterade pensionen. Men över en tredjedel av pensionärerna lever helt eller delvis på garantipension. Mer än hälften av alla kvinnliga pensionärer är beroende av garantipension. När deras inkomstpension höjs minskar garantipensionen. De får därför ingen höjning på 4,2 procent. Även bostadstillägget sänks när inkomstpensionen ökar.
Utan den utlovade skattesänkningen skulle väldigt många av de sämst ställda pensionärerna få sänkta nettoinkomster nästa år. Trots skattesänkningen blir ökningen av inkomsterna för dem med lägst pensioner liten och den ekonomiska klyftan till inkomstpensionärer och löntagare blir större. Vilket också innebär att klyftorna mellan kvinnor och män ökar.
Eneroth och Lundh Sammeli hävdar att pensionssystemet är könsneutralt och att skillnaderna i pension mellan kvinnor och män enbart beror på faktorer utanför pensionssystemet. Just nu pågår ett jämställdhetsarbete i pensionsgruppen och det är bra och viktigt. PRO ser inte pensionssystemet som könsneutralt - då det inte tar någon som helst hänsyn till den ojämställda och ojämlika arbetsmarknaden som ger kvinnor och män helt olika förutsättningar att lönearbeta och tjäna in pensionsrätter. Skillnader som finns i dag och som kommer att innebära att det kan ta flera generationer innan pensionerna är jämställda. Problemet är inte bara att pensionssystemet ger ojämställda pensioner utan att kvinnors pensioner är väldigt låga.
Och just därför måste även pensionssystemet reformeras, som vi föreslår i vår rapport ”Ålderdom utan fattigdom”. Vi kan inte acceptera att någon pensionär lever under fattigdomsstrecket.
Christina Tallberg,
ordförande PRO
Lars Hedberg,
ordförande PRO Norrbotten