Replik på Wallmarks och Lindströms debattinlägg ”Regeringens förslag innebär mindre övning för försvaret” i Kuriren den 26 augusti.
Det skatteundantag infört av den gamla regeringen som innebar en nedsättning av socialavgifter för unga har varit två saker: kostsam och ineffektiv. Skatteundantaget har kostat skattebetalarna stora summor pengar samtidigt som det visat sig ineffektiv i främjandet av hög sysselsättning för unga. Statens resurser är begränsade och det är därför oerhört viktigt att varje skattekrona används klokt och på bästa möjliga sätt. När regeringen nu tar bort detta ineffektiva undantag innebär det ett välbehövligt tillskott till de offentliga finanserna – medel som regeringen kan använda för att på ett verkningsfullare sätt vidta riktiga åtgärder som verkligen får ner arbetslösheten.
Wallmark och Lindström hävdar att vi försöker vifta bort de ökande kostnader som detta kommer att innebära för Försvarsmakten. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Men det är viktigt att komma ihåg vad som överenskommits och hur frågan har hanterats. Enligt vår överenskommelse kompenseras Försvarsmakten för effekterna av de förändrade arbetsgivaravgifterna för 2016-2020 trots att någon neddragning inte skedde av anslagen när arbetsavgifterna tidigare sänktes. Budgeten för 2015 innebär välbehövligt tillskott till försvaret, bland annat för att Försvarsmakten ska kunna lägga mer resurser på övning och ökad närvaro i strategiskt viktiga områden. Därmed bedöms förändringarna kunna omhändertas under det halvår som återstår till 2016.
Det är ett faktum att den gamla moderatledda regeringen använde Försvarsmakten som budgetregulator och konsekvent skar ned dess anslag. Man genomdrev också ett avskaffande av värnplikt i fredstid vilket fått stora konsekvenser för Försvarsmaktens personalförsörjning. Det duger inte att söka vifta bort alla dessa neddragningar och försämringar som Moderaterna genomdrev under åtta år i regeringsställning. Det är dags för Moderaterna att ta ansvar för de beslut man fattade och nu samarbeta med regeringen om man menar allvar med att vilja stärka det svenska försvaret.
Sverige behöver enighet i de säkerhets- och försvarspolitiska frågorna. I synnerhet i dessa tider av ökande internationella spänningar är det avgörande att dessa viktiga frågor aldrig används för att vinna billiga inrikespolitiska poänger. Den försvarsuppgörelse som ligger till grund för regeringens proposition med försvarspolitisk inriktning för perioden 2016-2020 har stöd av cirka 75 procent av riksdagens ledamöter. Detta är ett historiskt stort stöd och något vi ska värna. Den socialdemokratiskt ledda samarbetsregeringen har med grund i uppgörelsen fattat beslut om att den samlade försvarsekonomin under perioden får ett tillskott om ytterligare cirka 10,2 miljarder kronor. Regeringen har alltid Sveriges intressen i fokus och kommer fortsätta värna det svenska försvaret.
Åsa Lindestam (S),
vice ordförande i Försvarsutskottet
Fredrik Lundh Sammeli (S),
ordförande i Socialförsäkringsutskottet