Kommunerna måste lyssna

Äldreomsorg. Varje handläggare i genomsnitt har ansvar för 134 äldre påpekar debattörerna.

Äldreomsorg. Varje handläggare i genomsnitt har ansvar för 134 äldre påpekar debattörerna.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2015-06-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orimliga arbetsvillkor får biståndshandläggare i äldreomsorgen att vilja byta jobb. Kommunerna i Norrbotten måste nu ta frågan på allvar och lyssna på medarbetarna. Den pressade arbetssituationen riskerar nämligen också rättssäkerheten för de äldre.

Äldreomsorg är en av landets mest eftertraktade välfärdstjänster och används av över 300 000 människor varje år. För biståndshandläggarna gäller det att på ett rättssäkert och professionellt sätt, hantera de önskemål som kommer in.

Men arbetsbelastningen för biståndshandläggarna inom äldreomsorgen riskerar att bli ett problem för landets kommuner, med brister i rättssäkerheten för de äldre som följd. Stress och hög arbetsbelastning minskar nämligen möjligheterna att identifiera och säkerställa de äldres behov.

Nya siffror från Socialstyrelsen visar nämligen att varje handläggare i genomsnitt har ansvar för 134 äldre. I Jokkmokk ligger snittet på 213 personer per handläggare, i Luleå på 161 personer, i Piteå på 156 äldre per handläggare, i Övertorneå på 145 personer och i Kalix på 134 personer per biståndsbedömare.

Och arbetsbelastningen avspeglar sig på arbetssituationen. Det bekräftar en undersökning som Vision Göteborg nyligen lät göra. Hela 44 procent i undersökningen uppgav att de ligger efter med journalföringen till följd av arbetsbelastningen och många tycker inte att de klarar att sköta sitt arbete helt rättssäkert. Undersökningen visar också att arbetssituationen leder till huvudvärk och sömnstörningar och 62 procent av de svarande uppger att de funderar på att byta jobb.

Att fler än sex av tio uppger att de funderar på att byta jobb innebär att äldreomsorgen riskerar att få samma problem som redan drabbat andra delar av socialtjänsten, till exempel den sociala barn- och ungdomsvården. Det handlar om en yrkeskår med erfarna medarbetare som väljer att lämna sitt jobb.

Utvecklingen är oroande och kommunerna måste nu ta frågan om biståndshandläggarnas arbetssituation på allvar och ge dem rimliga arbetsvillkor. Ett sätt är att lyssna på de professionella medarbetarna i äldreomsorgen. Det är de som bäst vet vad som behövs för att utveckla verksamheten.

Medarbetarnas engagemang är ovärderligt. Genom att tillvarata det kan kommunerna i Norrbotten säkra en äldreomsorg av fortsatt god kvalitet. Vision deltar gärna i det arbetet!

Bengt Rytiniemi,

ordförande Vision i Övertorneå

Benny Rönnqvist,

ordförande Vision i Kalix

Maria Dalebrand Brännman,

ordförande Vision i Överkalix

Veronica Karlsson,

förbundsordförande Vision

Katarina Holmqvist,

ledamot i förbundsstyrelsen Vision