Konkreta åtgärder behövs mot terrorism

Säkerhetspolisen. Har ökade behov av resurser för att möta det ökade hotet menar debattören.

Säkerhetspolisen. Har ökade behov av resurser för att möta det ökade hotet menar debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbottens län2015-09-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens strategi mot terrorism, som nyligen presenterades, ger en beskrivning av olika åtgärder som pågår eller är på gång. Den saknar dock konkreta förslag om hur till exempel polis och säkerhetspolis ska få de verktyg som behövs för att bekämpa terrorism. I en orolig omvärld och med ett ökande hot är det allvarligt att regeringen inte lägger fram tydliga, konkreta initiativ för riksdagen att ta ställning till.

Strategin lägger stort fokus på brottsförebyggande insatser, men när många människor rest och reser utomlands för att strida med terroriststämplade organisationer krävs insatser här och nu. Dessutom har vissa har återvänt till Sverige. Svenska folket förväntar sig konkreta åtgärder om hur dessa återvändare ska bemötas av rättsväsendet och för hur de som reser eller är på väg att resa ska stoppas.

Särskilt anmärkningsvärt är att regeringen inte tagit ställning när det gäller polisens behov av nya verktyg för att upptäcka och utreda terroristbrott. Säkerhetspolisen har tydligt angett att det finns behov av att få tillgång till ett nytt tvångsmedel, så kallad hemlig dataavläsning, vilket ger möjlighet att läsa krypterad datatrafik. Inga sådana förslag finns i strategin och regeringen säger inte ens om man avser gå vidare i frågan, även om inrikesministern antydde detta på sin presskonferens.

I strategin berör man inte heller Säkerhetspolisens ökade behov av resurser för att möta det ökade hotet, samt för att motverka och upptäcka radikalisering hos enskilda individer.

Regeringen anser att det förebyggande arbetet ska vara i fokus för Sveriges internationella arbete mot terrorism och prioriterar insatser inom FN. Med tanke på alla som flyr undan krig och terror, IS framfart och den aktivitet extremiströrelser har borde fokus i stället ligga på ett bättre och mer effektivt samarbete inom EU. EU-samarbetet är oerhört viktigt för att stärka vår förmåga att utreda och lagföra planering, finansiering, medhjälp och genomförande av terroristattentat. Det står inte i motsatsställning till humanitärt arbete via FN.

Moderaterna har föreslagit ett åtgärdspaket mot radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism. Bland annat vill Moderaterna öka resurserna till Säkerhetspolisen och ge myndigheten möjlighet att använda nya hemliga tvångsmedel, exempelvis hemlig dataavläsning för att bättre bekämpa terrorbrott.

I grunden är det bra att strategin uppdateras. Den förra regeringen utformade en strategi 2012, men mycket har hänt i omvärlden och i Sverige sedan dess. Vad som saknas i strategin är tydliga och konkreta åtgärder om hur den ska genomföras. Är det månne ett tecken på att regeringen inte är överens internt?

Beatrice Ask (M),

ordförande i justitieutskottet