Lägg ner Akademiska hus

Kostnaden för hyror tas direkt från utbildningsanslagen vilket oroar debattörerna.

Kostnaden för hyror tas direkt från utbildningsanslagen vilket oroar debattörerna.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbottens län2015-10-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 19 oktober beslutades det att staten tar ut 6,5 miljarder ur Akademiska hus. Akademiska hus äger en stor majoritet av lokalerna som våra universitet och högskolor använder, kostnaden för hyror tas direkt från utbildningsanslagen.

6,5 miljarder motsvarar den kostnad vi ser i och med den skenande sjukfrånvaron. Vi oroar oss för att medel kommer att tas från högre utbildning och forskning, genom att pressa upp hyrorna för lärosätena. Det görs trots att rektorer och forskare länge har protesterat mot lärosätenas höga hyror.

Svensk högre utbildning står inför många utmaningar och ett stort omställningstryck. Vi är, liksom många expertbedömare, rörande eniga om att kvaliteten i högre utbildning måste stärkas. Svensk högre utbildning behöver bättre koppling till arbetsmarknaden, förbättrad genomströmning, lägre examensålder och högre kvalitet i undervisningen.

Regeringen hävdar att den satsar på Sveriges studenter, men det här beslutet innebär att miljardbelopp som hade kunnat användas till kvalitetsåtgärder dras bort från högskolan. Summan motsvarar kostnaden för utbildningsverksamheten på både grundnivå och avancerad nivå i Uppsala, Lund, Stockholm och Umeå.

Att vi är kritiska mot att lärosätena kläms på pengar innebär dock inte att vi är nöjda med tillståndet i högre utbildning i dag. Utbildningspremien är för låg, och vi behöver sänka både bidrag och marginalskatter. Studenter måste få jobba utan att ha fribeloppet hängandes över sina huvuden och tillräckligt med nya bostäder måste till för att studenter ska slippa tälta eller sova på kompisars soffor vid terminsstart.

I stället för att fortsätta ta pengar från lärosätena och studentbostäderna behöver vi genomföra en ordentlig autonomireform för högskolesektorn. Akademiska hus borde läggas ner och lokalerna tillfalla lärosätena. Om lärosätena samtidigt tillåts bli stiftelser så har de en grundplåt för sin finansiering. Det skulle ge hela högskolesektorn möjlighet att utvecklas och skapa egna relationer med lokala företag och internationella samarbetspartners likt exempelvis Chalmers i Göteborg, Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Jönköping har gjort.

Sverige behöver en ny utbildningspolitik där universitetens självständighet stärks, och där kvalitet kommer i fokus. Det är dags för regeringen att leverera.

Eric Lundvall (C),

ordförande för Centerstudenter Luleå

Alfred Askeljung (C),

förbundsordförande Centerstudenter