Landsbygdsuppror - gnäll eller innovation?

Norrbottens län2015-04-07 11:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fanns förhoppningar om att landsbygden skulle bli en stor valfråga, men så blev det inte. Många är upprörda över medias begränsade och negativa bevakning av landsbygden. Och nu pågår Landsbygdsupproret mot mjölkkris, sämre service, statliga jobb som försvinner och högre bensinskatt.

En stor del av landsbygdens uppror handlar om att klaga och ställa krav. Det är givetvis legitimt, men eftersom få lyssnar, ger sådana uppror små effekter. Det är uppenbart att flertalet politiker anser att man inte vinner val på landsbygdens röster.

Men det finns andra landsbygdsuppror, där man tar saken i egna händer och innovativt löser problem, som att:

• ta över den nedläggningshotade skolan.

• arbeta med lokala företagare för att skapa nya jobb, som Företagarnas Jobbsökarna.

• locka folk att flytta till bygden bl.a. genom att se till att fastigheter inte står tomma, som i den lyckade Reselemodellen.

• få markägare som inte brukar markerna att arrendera ut dem, som man arbetar för i Tåsjöbygden.

Vi behöver mer av sådan landsbygdsinnovation. Vi behöver fler bygder som ser möjligheter. Vi behöver fler företagare på landsbygden som satsar på tillväxt, och inte nöjer sig med att vara livsstilsföretagare. Vi behöver mer innovation och affärstänkande bland lantbrukarna.

Attraktiva bygder skapas av tillväxt och utveckling där de som bor, de som arbetar eller driver företag och de som är besökare ser platsen som attraktiv. Vägen till framgång är samhandling där många gör något samtidigt med en gemensam vilja, och där genusfrågor och integration ses som självklarheter i mångfaldsdriven innovation.

Det är hög tid för landsbygden att ta fram innovativa och konkreta lösningar. De mest framgångsrika bygderna fokuserar sig på strategiska satsningar där man kan bli ledande. Det finns en charm i tanken att "låta tusen blommor blomma", men tydliga erfarenheter visar att vägen till framgång mer handlar om att "plocka russinen ur kakan". EU:s satsning på smart specialisering är vägen framåt även för landsbygden. Så med mindre gnäll och mer innovation kan landsbygden inte bara överleva utan även tillväxa. Fram för innovativa uppror!

Urban Laurin, fil.dr.