Lärarnas lönelyft är uselt skött

Klarlägg syfte och mål. Lärarlönelyftet har skapat osämja mellan lärare och reformen riskerar få allvarliga konsekvenser för skolan om inte syftet och målet blir tydligare, menar debattörerna.

Klarlägg syfte och mål. Lärarlönelyftet har skapat osämja mellan lärare och reformen riskerar få allvarliga konsekvenser för skolan om inte syftet och målet blir tydligare, menar debattörerna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Norrbottens län2016-12-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läraryrkets status måste höjas om Sverige ska klara de stora utmaningar skolan står inför. Det är därför bra att regeringen fullföljer de satsningar på höjda löner för lärare som alliansregeringen inledde. Det är bra att regeringen satsar tre miljarder på höjda lärarlöner. Men det är uppenbart att regeringen skött detta riktigt dåligt. Kritiken mot lärarlönelyftet är mycket omfattande bland lärarna ute på landets skolor. Reformen har skapat osämja mellan lärare och riskerar få allvarliga konsekvenser för skolan om regeringen fortsätter att vara passiv och inte blir tydligare om lärarlönelyftets syfte och mål.

De nuvarande reglerna är på ett sätt alldeles för strikta för att inte säga absurt fyrkantiga när det gäller hur huvudmannen ska fördela pengarna och vilka lärare som ska omfattas, t ex utestängs lärare på vissa friskolor, förskollärare och lärare i SFI och Komvux. Samtidigt är reglerna alldeles för otydliga och frågorna är många ute i lärarrummen.

Liberalernas kritik mot Lärarlönelyftet kan formuleras i tre punkter:

1. Lärarlönelyftet bör utformas så att det omfattar lärare som har legitimation oavsett i vilken skolform man är anställd i.

2. Ansvaret för fördelningen av lönepengarna bör ligga på rektor. Det finns ingen anledning att ha nationellt tvingande intervaller.

Poängen med satsningen bör snarare vara att underlätta för individuell lönesättning.

3. Lärarlönelyftet bör kopplats till en rejäl vidareutbildning för att stärka lärarnas kompetensutveckling. För att höja läraryrkets attraktivitet är det inte bara lönen som måste höjas, inte bara karriärvägar som måste utvecklas, inte bara arbetsmiljön som måste bli bättre. Man måste också se till så att lärare får tillgång till en ordentlig fortbildning.

Lönelyftsministern Helen Hellmark Knutsson gör nu allt för att lägga skulden för de problem som uppkommit hos kommunerna. Det är helt orimligt.

Utbildningsminister Gustav Fridolin åker runt och försöker prata fram enighet med fina floskler. Nya gymnasieministern Anna Ekström duckar. Ja, det finns fler ministrar på departementet än idéer om hur man ska lösa de problem man skapat.

Lärarlönelyftet behövs, men det är illa skött. Mycket illa!

Thomas Söderström,

ledamot Luleå kommunfullmäktige (L)

Christer Nylander,

vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott (L)