Lärarstudenter: Vi vill ha en garanterad yrkesintroduktion

Lärarnas huvuduppdrag: Att undervisa.

Lärarnas huvuduppdrag: Att undervisa.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbottens län2014-07-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 1 juli kan alla med lärarexamen ansöka om lärarlegitimation. Från och med då krävs inte längre att den nya läraren har genomgått ett introduktionsår för att få sin legitimation. Lärarnas arbetssituation är däremot fortsatt lika tuff med stora dokumentationskrav och hög arbetsbelastning. Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening har därför introduktionsåret som fokus i Almedalen i år.

Vi är trötta på att ingenting händer. Alla håller med om att lärares arbetssituation måste bli bättre, men vi är inte ens garanterade en bra yrkesintroduktion. Hur ska vi kunna locka toppstudenter till läraryrket när vi inte tar hand om dem som genomgår utbildningen på ett bra sätt?

För tre år sedan infördes ett introduktionsår för nyexaminerade lärare. Introduktionsåret skulle underlätta för nya lärare och ge dem stöd under det första året som yrkesverksamma. Det skulle också vara en bedömningsgrund för vem som skulle få sin lärarlegitimation.

Trots goda intentioner så är det i dag fortfarande inte alla nya lärare som får ett introduktionsår. I maj beslutade därför utbildningsutskottet i riksdagen att ta bort introduktionsåret som grund för lärarlegitimation.

Det arbetsliv som nya lärare kommer ut i är komplext och stressigt. I Haninge kommun genomfördes förra året en studie av lärares arbete. Studiens resultat visar en oerhört pressad arbetssituation.

Lärare har nästan alltid flera aktiviteter igång samtidigt och de blir ständigt avbrutna med det de håller på med. Många lärare går till jobbet trots att de är sjuka eftersom de vet att det är svårt att få tag i vikarier med tillräcklig kompetens. Administrativa uppgifter och ”teknikstrul” stjäl tid från tiden som de vill lägga på lektionsplanering.

Skolverkets rapport om lärares yrkesvardag bekräftar att bilden från Haninge snarare är regel än undantag. En genomsnittlig arbetsdag är 9 timmar och 40 minuter och många arbetar på kvällar och helger.

Vi i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening kräver att staten inför en garanterad yrkesintroduktion för den nya läraren. Yrkesintroduktionen ska ge mentorsstöd i rätt ämne och med anpassad arbetsbelastning första året.

I forskningen om nya lärares första tid pratar man om en praxischock. Första tiden i läraryrket är väldigt tuff. Nya lärare måste få hjälp att orka stanna i yrket om vi inte vill förvärra bristen på lärare.

Vi kräver också att den som är mentor åt en nyexaminerad lärare ska få särskild utbildning och tid avsatt för uppdraget. En god löneutveckling för mentorn är viktig för att det ska kunna bli hög kvalitet på yrkesintroduktionen.

Under årets Almedalsvecka presenterade vi ett webbspel, Rätta rollen, som sätter ljus på lärares arbetssituation och vikten av stöd för nya lärare. I spelet får man prova på att vara högstadielärare. Spelet ställer frågan om det är rätt att lärarrollen ser ut som den gör och vad det innebär att komma ny till en så pressad arbetssituation.

Spelets budskap är att alla lärare måste få en fungerande arbetssituation. Rimlig arbetsbelastning och god yrkesintroduktion borde inte vara främmande inom skolan. Vi vill kunna fokusera på vårt huvuduppdrag: undervisningen.

Det är dags att sluta snacka och börja förändra.