Låt barnen få uppleva "Idas sommarvisa" i sommar

Ut i naturen. Manar debattörerna.

Ut i naturen. Manar debattörerna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Norrbottens län2016-07-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att vi mår bra av att vara i naturen - ändå är vi inte alls lika mycket i den som vi önskar. En färsk undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att barn tillbringar oroväckande mycket mer tid framför en skärm som dator eller tv än utomhus i naturen.

WWF driver nu kampanjen "Svenska pärlor" som syftar till att inspirera fler människor att komma ut i naturen och att vi skyddar vår natur mer och bättre.

En färsk undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under juni 2016 visar att barn i åldrarna 2-12 år tillbringar lite tid i naturen på sin fritid - och mycket framför en skärm. Föräldrarna uppger enligt undersökningen att en fjärdedel av barnen (24 procent) inte varit alls i natur som en skog, vid havet, en sjö eller en äng under senaste veckan. Hälften av barnen (47 procent) hade varit i naturen en timme eller mindre. Samtidigt uppger föräldrarna att hälften av barnen (49 procent) har tillbringat fem timmar eller mer framför tv:n. Och mer än hälften (58 procent) har tillbringat fem timmar eller mer framför dator, iPad eller smartphone, enligt undersökningen.

En klar majoritet (81 procent) skulle vilja vara oftare i naturen med sina barn, enligt undersökningen. Främsta anledningen att man inte är mer i naturen tillsammans med sina barn är tidsbrist. Men försök ändå att passa på att njuta av vår fantastiska svenska natur och ge er i ut i skog och mark, till sjöar och ängar, med era barn på semestern.

Ge barnen "Idas sommarvisa"! Låt dem plocka smultron och blåbär, springa vid en bäck, gå i en kohage full med blommor och surrande bin, ta ett kvällsdopp i en varm insjö eller klättra i en ek. Som en extra bonus; det är gratis.

Och Sveriges politiker - i dag skyddar Sverige endast 14 av 20 procent av den yta på land som vi har lovat till år 2020. Det är på tok för lite - det måste till en ändring.

Ett ökat naturskydd är en förutsättning för att människor ska komma ut i naturen och även i framtiden kunna njuta av den fantastiska rekreation som naturen ger oss och som ökar folkhälsan och vårt välmående. Vi vill också att framtidens barn i fortsättningen får möjligheten att uppleva "Idas sommarvisa".

Håkan Wirtén,

generalsekreterare, WWF

Vicki Lee Wallgren,

chef för enheten för landmiljö, WWF

Fakta om Sifo-undersökningen: Den genomfördes på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under perioden 7- 21 juni 2016. Föräldrar intervjuades gällande deras barn (åldrarna 2-12 år) och är genomförda på 1 010 slumpmässigt utvalda respondenter (deltagarfrekvens 60 procent) i Sifos webbpanel.