Replik till Ulla Hamilton, Mikaela Valtersson, Ulrika Carlsson och Majvor Sjölunds debattartikel ”Rättvis skolpeng nyckeln till likvärdig skola”.
I en debattartikel den 9 november skriver företrädare för Centerpartiet och Friskolornas riksförbund att det måste finnas en likvärdighet i skolpengen mellan kommunerna.
I Sverige råder kommunalt självstyre. Det innebär att kommunerna har stor frihet att själva hantera lokala och ibland regionala frågor utan inblandning av staten. Skolpengen faller under det kommunala självstyret och det innebär att kommunerna själva äger frågan.
Beräkningsmodellerna varierar som debattörerna skriver mellan kommunerna. En del kommuner har olika belopp för olika årskurser medan andra har ett genomsnittligt belopp per skolform.
Vissa kommuner lägger nästan alla pengar till skolorna i ett grundbelopp per elev medan andra ger ett grundbelopp samt en extra ersättning baserad på socioekonomiska faktorer. Det kan förklara en del av den ojämlikhet som företrädarna för Friskolorna riksförbund hänvisar till. Kanske en annan del kan vara att friskolorna helt enkelt får mindre pengar för att eleverna där har mindre behov av extra resurser än andra mer utsatta skolor.
Vi kan se att friskolorna har en segregerande effekt där antalet elever med låg socioekonomisk status är betydligt vanligare i kommunala skolor än i friskolor. Det riskerar att spä på den ojämlikhet som redan råder inom skolans värld ytterligare.
Vi är helt överens om att det viktigaste är att de barn som har behov av extra stöd också får just det oavsett om barnen går i en kommunal skola eller en friskola. Den svenska skolan står inför en rad utmaningar och med den budget vi nu har lagt gör vi en ordentlig satsning på lärarnas kompetensutveckling, höjda löner, mindre klasser och läxhjälp. Det är några delar i byggandet av en bättre och mer jämlik skola för alla.
Linus Sköld,
riksdagsledamot (S)