M föreslår ny integrations- och migrationspolitik

Norrbottens län2015-05-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige tar ett stort ansvar för att erbjuda skydd till människor som under svåra förhållanden flytt från krig och förföljelser. Det ska vi fortsätta att göra. Samtidigt innebär läget, där Sverige i dag tar emot fler asylsökande än tidigare, att vi inte kan vila på gamla lösningar. Moderaterna föreslår därför flera nya förslag för att förbättra integrationen.

När mediantiden för flyktingar att få ett arbete nästan är åtta år behöver vi göra mer för att få människor i jobb snabbt och samtidigt ställa krav på egen försörjning. Därför vill vi öka aktivitetskraven för ersättningar och utreda införandet av utbildningsplikt för de utan fullständig grundskola. Vi föreslår också fler vägar in på arbetsmarknaden genom lärlingsanställningar för nyanlända tillsammans med matchningsanställningar för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen ska fokusera på att förmedla jobb och inte som i dag behöva förmedla bostäder. Vi föreslår därför att länsstyrelserna tar över bosättningsansvaret för nyanlända.

När människor söker sig från krig till Sverige är det avgörande att asylrätten värnas. Samtidigt behöver drivkrafterna till integration stärkas. Moderaterna föreslår därför tillfälliga uppehållstillstånd om tre år för de som kommer på egen hand utanför kvotflyktingsystemet. Om personen får en anställning och inkomst övergår det till permanent uppehållstillstånd. Det övergår också till permanent uppehållstillstånd efter tre år om etableringsaktiviteter fullföljts och skyddsbehov kvarstår. Tillfälliga uppehållstillstånd ska också kunna förnyas efter tre år om skyddsbehov kvarstår.

För att värna asylrätten krävs det även att de som, trots en säker prövning, fått avslag återvänder till sina hemländer. Vi föreslår bland annat upprättandet av en princip om säkra länder för ursprungsländer där skyddsskäl i normalfallet saknas. Detta skulle bidra till ett bättre fungerande asylmottagande.

I dagens läge måste också fler av EU:s medlemsstater göra mer.

Vi vill att Sverige ska kräva att samtliga EU-länder tar emot och utökar sitt mottagande av kvotflyktingar. EU:s budget ska användas för att stärka incitamenten för att öka mottagandet i EU:s medlemsstater. Det behövs också ett tydligt sanktionssystem för de länder som inte tar sitt ansvar. Till det måste straffet för att smuggla flyktingar höjas.

Det är även viktigt att fördelningen blir bättre i landets kommuner, både vad gäller asylsökande och nyanlända. Vi föreslår därför skärpta upphandlingar för asylboenden genom krav på långsiktighet och resurseffektivitet samt att kommuner som redan tar ett stort ansvar undantas.

Öppenhet och invandring berikar och bygger Sverige starkare. Stärkt integration genom jobb, att EU tar ett större ansvar, bättre fungerande asylmottagande och att underlätta för kommunerna möjliggör att vi bättre kan ta tillvara på potentialen hos de människor som kommer hit. Sverige kan mer.

Tomas Tobé,

partisekreterare (M)