Den internationella dagen för pressfrihet infaller i dag, den 3 maj. Samtidigt som den tekniska utvecklingen ger fler människor än någonsin möjlighet att kommunicera och tillgång till information, så motverkar andra krafter dessa friheter. Yttrandefrihet för journalister, bloggare och aktivister är hotad runt om i världen.
Ett talande exempel är Turkiet. Många journalister är fängslade. Under ett tragiskt gisslandrama i slutet av mars blockerades sociala medier. Inte förrän att sajterna gick med på att inte lägga upp bilder på händelsen hävdes blockeringen, eftersom bilder på gisslandramat sågs som antistatlig propaganda. Tidigare gjordes försök att stoppa tidningar från att publicera bilder från gisslandramat. Turkiet går till allmänna val i sommar. Förra året blockerades sociala medier inför de lokala valen - och det finns farhågor om att detta kommer att upprepas. Sammantaget är det en oroande utveckling.
Klimatet för kritiska röster runt om i världen har blivit värre. Hybridkrigföring och rena informationskrig pågår i vårt närområde. Ryska statliga kanaler trycker ut vilseledande propaganda som en del av krigsapparaten, trollen härjar fritt på sociala media och oberoende röster begränsas.
Journalist är ett farligt yrke. Ett stort antal ryska journalister har mist sina liv, bland annat Anna Politkovskaja, som rapporterade om kriget i Tjetjenien. Journalisten och bloggaren Sergei Reznik blev den 22 januari i år dömd till tre år i fängelse, anklagad för att ha förolämpat en representant för staten och ha lämnat falska vittnesmål. Ett annat sätt att uttrycka det är att Reznik gjorde sitt jobb som journalist och undersökte korruption bland förtroendevalda och tjänstemän. Makten måste tåla granskning.
Om tio år kommer stora delar av jordens befolkning vara digitalt aktiverade. Redan i dag har två miljarder människor en smartphone. Den tekniska utvecklingen ger oanade möjligheter för människor som tidigare levt med begränsas tillgång till information. Kommunikation och tankeutbyte innebär inte bara ökad kunskap utan skapar också förutsättningar för frihetsrevolutioner.
Sverige behöver fortsätta arbeta för att friheten på nätet och i press säkras. Då krävs att Sverige ska fortsätta vara ett föredöme genom vårt eget förhållningssätt till yttrandefrihet men också genom vår utrikespolitik. Vi behöver fortsätta stötta försvarare av opinionsfriheterna och fortsätta vara politiskt engagerade och obekväma. Den internationella dagen för pressfrihet är inte en dag att fira, men det är en dag att uppmärksamma.
Sofia Arkelsten (M),
riksdagsledamot i utrikesutskottet