Bristen på både chefer och personal inom den offentliga sektorn är alarmerande i Norrbotten. För att kunna rekrytera och behålla duktiga medarbetare inom den viktiga välfärdssektorn måste cheferna ges bättre stöd och resurser i sitt utövande, och därtill möjlighet att sätta lön efter prestation.
Fram till 2023 kan det behövas så många som en halv miljon nya medarbetare till välfärdssektorn. Och det är kompetens som krävs, inte enbart att "få tag på folk" eller "anställa fler händer". Chefsorganisationen Ledarnas lönekarriärrapport för 2016 visar att lönespridningen i kvinnodominerade yrken är låg. Det innebär att det inte går att höja sin lön särskilt mycket under ett helt yrkesliv, oberoende av hur skicklig och motiverad man är i sitt arbete. I flera av de tungt kvinnodominerade yrkena i välfärdssektorn skiljer det inte många tusenlappar i månaden mellan att vara ny i yrket och närma sig pension, eller mellan att vara medarbetare och kliva upp till chefsposition.
En färsk avhandling från Göteborgs universitet (Linda Corin 2016) visar dessutom att många kommunala chefer är hårt pressade. De arbetar under ohållbara förhållanden med knappa resurser. Belastningen är ofta hög, de har många medarbetare och ett svagt stöd i sin yrkesroll. Detta leder till bl a till att hälsan sviktar, och många chefer vill lämna sina uppdrag.
Ledarna anser att den som presterar bra, tar ansvar och strävar efter att utvecklas ska ha en bättre löneutveckling än den som inte gör det; såväl chefer som medarbetare. Det måste kunna löna sig för den enskilde att utvecklas i yrket och chefen måste kunna använda lönen som redskap för att premiera goda insatser. Dessutom behöver chefens förutsättningar att utöva det goda ledarskapet renodlas och förbättras. Så skapar vi förutsättningarna för de bästa cheferna inom den viktiga välfärdssektorn.
Annika Elias,
ordförande Ledarna
Anna Thoursie,
chefsekonom Ledarna