Sverige har hög solinstrålning och kan jämföras med många länder i Centraleuropa. Det innebär att potentialen för solenergi är stor över hela landet. Socialdemokraternas partistyrelse verkar dela ambitionen att öka andelen solenergi. Man pekar också på att potentialen för solceller på takytor är god och att man vill se över hur investeringar i solenergi kan främjas.
Många ser en fördel i solenergin. Den är ren, tyst och gör inte ingrepp i miljön då anläggningarna kan integreras i existerande konstruktioner. Allt fler säger sig vilja producera sin egen energi och bli oberoende av elföretagen. Som ett exempel skulle riksdagshusets tak kunna försörja 25 svenska hushåll med el och göra en koldioxidbesparing motsvarande utsläppen från en bil som åker 17 varv kring jorden.
Men trots en dubblering av solcellsmarknaden i Sverige under 2014 utgörs endast 0,06 procent av energimarknaden av solenergi, enligt ny statistik från Energimyndigheten. Motsvarande siffra i Tyskland - där förutsättningarna för solenergi är likartade - är sju procent.
Varför? En ny undersökning bland fastighetsägare, arkitekter och kommuner, genomförd av United Minds på uppdrag av SolTech, visar att skälen att inte fler satsar på solenergi är att man tror att det är dyrt, krångligt och svårt. Men faktum är att i dag kostar moderna solceller för en vanlig villa en fjärdedel jämfört med priset för fem år sedan. Och priserna fortsätter sjunka. Återbetalningstiden är i dag omkring tio år och man kan, utöver att välja ett klimatsmart alternativ, även tjäna pengar som mikroproducent.
Det förekommer också uppfattningar om att solceller är fula eller skrymmande, men med dagens teknik kan man installera transparenta tunnfilmssolceller i fönster som absorberar solstrålarna, eller integrera solcellerna under designade takpannor i glas och på så sätt få både en energilösning och ett byggnadsmaterial i ett.
Särskilt fastighetsägare pekar på legala hinder och att långsiktiga förutsättningar behöver skapas. Fastighetsägare, arkitekter och kommuner är samtliga överens om att det är politiken på nationell nivå som måste peka ut färdriktningen och skapa ett regelverk som kan realisera solenergins potential.
De flesta är överens om att mer förnybar energi behövs och det är hög tid för politiken att leverera på sin retorik och realisera potentialen hos solenergin. Kanske kan Socialdemokraternas partikongress i Västerås i helgen bli en ljuspunkt på vägen mot en större andel förnybar energi?
Frederic Telander,
vd SolTech Energy