Nationell biogasstrategi gynnar Norrbotten

Norrbottens län2016-01-21 12:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biogasmarknaden har utvecklats mycket tack vare lokala och regionala initiativ. Politiker, entreprenörer, och lantbrukare har byggt biogasanläggningar och tankstationer för gas samt valt biogas i upphandlingar för kollektivtrafik. Utvecklingen i Norrbottens och Västerbottens län har det senaste året börjat komma i kapp övriga Sverige med fler anläggningar, tankstationer längs den viktiga norrlandskusten och kommunala gasbussar. Trots satsningarna lider många biogasaktörer av lönsamhetsproblem. Till viss del beroende på låga oljepriser men också på grund av bristen på långsiktig nationell strategi för biogasen. För att möta denna utmaning presenterar nu branschen ett förslag till strategi för en fossiloberoende fordonsflotta och en ny industrigren som skapar gröna lokala jobb och exportmöjligheter. Som utnyttjar avfallsprodukter från våra avlopp och matrester, gödsel från kor och grisar liksom restprodukter från industri.

Ett nationellt mål på 15 TWh (terawattimmar) biogas till 2030.

Det nationella målet grundar sig på utredningen ’Fossilfrihet på väg’s bedömning om behovet av 12 TWh biogas i transportsektorn samt en bedömning att industrin kan komma att använda 3 TWh biogas.

Strategin innehåller också förslag på politiska verktyg för att nå målet:

1. Behåll skattereduktionen för biogas. Den femåriga skattebefrielse som nyligen godkändes måste behållas även efter år 2020 och inkluderas i ett kvotpliktsystem när det är fullt utvecklat.

2. Ta fram en nationell miljölastbilsdefinition med tillhörande premie som kan ligga till grund för upphandlingar och driva på för fler miljölastbilar.

3. Inför en gasbusspremie likt den som regeringen föreslagit för elbussar. Satsningen på gasbussar i Luleå har tydligt visat att de bidrar till ett bättre klimat och renare luft i städerna.

4. Presentera ett investeringsstöd för produktion av avancerade biodrivmedel.

5. Satsa särskilt på den biogas som ger dubbel miljö- och samhällsnytta genom ett produktionsstöd för omhändertagande av restprodukter, insamling av matavfall eller för upptagning av överskottskväve.

Att få till en politiskt förankrad nationell strategi är helt nödvändig för en fortsatt biogastillväxt även i norra delen av vårt land. Både för att fortsätta utveckla marknaden men också för att värna de offentliga investeringar som nu gjorts i kommunerna. Den politiska verktygslådan är nu fylld med förslag. Det är bara att öppna den och börja arbeta.

Anders Mathiasson,

vd Energigas Sverige