Nej till folkomröstning i skolfrågan

Norrbottens län2016-11-21 10:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är medvetna om att frågan om "Framtidens skola" i Luleå rör fler människor än enbart de som för tillfället är knutna till de tre skolor som har eller kommer att stängas. Strukturförbättringen av skolan i Luleå kommer medföra rockader av elever. Detta är givetvis extra tragiskt om man har valt att bosätta sig i ett område där man förväntade sig att barnen skulle ha gångavstånd till skolan ända fram till gymnasiet. Underlaget för beslutet må snällt sagt ha haft brister och det kommer bli negativa konsekvenser för många. Det bör dock inte hållas en rådgivande folkomröstning i frågan.

Frågan berör inte alla invånare, frågan är om det ens är en majoritet som berörs. Detta gör "Framtidens skola" till en ickefråga för många Luleåborna. Det är inte en fråga att sätta sig in i, eller ha en åsikt om.

En folkomröstning skall vara vägledande i ett beslut. Kravet om rådgivande folkomröstning ställs först efter att beslutet att genomföra Framtidens skola är fattat. Så nu, i efterhand, vill somliga genomdriva en rådgivande folkomröstning i en fråga som egentligen redan är beslutad. Vad skulle frågorna vara vid folkomröstningen? Om vi sade ja vid en folkomröstning - vad säger vi ja till? Vad blir nästa variant av förändringen av den framtida skolan och vilka kommer kräva en folkomröstning för att i efterhand försöka ändra det beslutet.

Även om vi i Sverige har representativ demokrati där vi genom val väljer företrädare i bland annat kommunfullmäktige som både ges makt men även ansvar så finns det frågor som är värda att rösta om. Frågor som exempelvis huruvida Norrbotten ska försvinna och bli del av en region med fyra andra län eller om Sverige ska tillhöra EU eller införa euro som valuta. Det är stora frågor för norrbottningarna och svenskarna ta ställning till, ingen hade sökt ett mandat för dessa frågor frågan i ett val innan.

Att partier söker mandat för att om nödvändigt, som det är i Luleås fall, förändra skolstrukturen ligger inom självklarheten vid allmänna val. Väljarna har inget ansvar för de beslut som fattas vilket förtroendevalda politiker har. Mycket finns att göra för att göra skolan bättre. Luleå kommun erbjuder inte de högsta lärarlönerna även fast löneläget generellt är bra i staden. Luleå bör konkurrera med övriga kommuner om lärarna.

Många av de andra oppositionspartierna missuppfattar opposition som att alltid vara emot utan egna idéer. Opposition kan ibland handla om att vara emot en dålig idé men egentligen handlar det om att vara för en bättre idé. Skolan förändras men de som vill ha omröstning vill bara ha status quo, eller möjligen lägga ner någon annans skola, vi vet inte vad.

Nihad Zara,

ledamot i barn- och utbildningsnämnden (M)

Jonas Grafström,

tidigare fullmäktigeledamot (M)