NLL snuvar oss på 21 960 kronor

Gör om, gör rätt. "Vi kräver att NLL rättar till ´sitt misstag och inkluderar oss, som sig bör, i gruppen undersköterskor", säger debattören.

Gör om, gör rätt. "Vi kräver att NLL rättar till ´sitt misstag och inkluderar oss, som sig bör, i gruppen undersköterskor", säger debattören.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2016-07-07 12:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fackförbundet Kommunal har i avtalsrörelsen 2016 förhandlat fram en extra satsning på gruppen undersköterskor. En satsning som innebär en löneökning för undersköterskor på 1 020 kronor år 2016, vilket motsvarar 6 000 kronor brutto per år. Övriga medlemmar får en löneökning på 520 kronor år 2016.

På Kommunals hemsida kan man läsa om vilka som omfattas av undersköterskesatsningen: "Undersköterskesatsningen gäller utbildade undersköterskor som arbetar inom vård och omsorg. De utbildningar som jämställs med undersköterskeutbildning är utbildningar inom vård och omsorg som Komvux och gymnasier där man får nationellt betyg - har man inte examen som undersköterska omfattas man inte av den extra satsningen. Det blir sedan en förhandling lokalt om vilka som ingår i gruppen som ska få del av den extra satsningen på 1 020 kronor."

Norrbottens läns landsting (NLL) väljer att exkludera yrkesgruppen skötare inom psykiatrin ur denna satsning, vi kategoriseras i stället i gruppen "övrig personal". Avtalet med satsningen är treårigt och totalt snuvas skötargruppen på 21 960 kronor brutto i lönehöjning av NLL.

Vi som arbetar som skötare är undersköterskor med specialistkompetens i psykiatri. Vissa av oss har dessutom fler specilistkompetenser och/eller mångårig erfarenhet.

Vi är den yrkesgruppen i psykiatrin som arbetar närmast patienten, närmast den människa som behöver omvårdnad när den drabbats av depression, självmordstankar och/eller självmordsplaner, efter självmordsförsök, ångest, psykos, ätstörning, missbruk, tvång eller annan psykisk ohälsa som kräver vård och omsorg.

Det är inte ovanligt att vi ger omvårdnad till människor med ett eller flera funktionshinder och till människor med flera diagnoser. Det kan till exempel handla om neuropsykiatriska svårigheter som autism och ADHD/ADD eller intellektuella funktionsnedsättningar (det som tidigare benämndes som utvecklingsstörning). Detta ställer givetvis ytterligare krav på vår kompetens och vårt bemötande.

Vi tar blodprover, urinprover, blodtryck, gör omläggningar, har stödjande samtal, ankomstsamtal, motiverande samtal och patientutbildning med patienter och anhöriga, vi är delaktiga i vårdplaneringar och nätverksmöten, vi observerar och dokumenterar det vi ser hos patienten som sedan är en del av det vi utformar omvårdnadsåtgärder och vårdplan efter - tillsammans med patient och anhöriga.

Ofta behöver människor som vårdas av oss extra tillsyn eller tillsyn dygnet runt för att säkerställa personens säkerhet. Det betyder att vi tittar till patienten oftare än vanligt alternativt sitter med patienten hela tiden (till och med vid toalettbesök och dusch).

Ibland behöver människor med allvarlig pykisk ohälsa vårdas mot sin vilja enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), när frivillig vård inte är möjlig men patienten är i oundgängligt behov av vård. Det kan då bli nödvändigt med tvångsåtgärder som tvångsmedicinering, avskiljning och/eller bältesläggning. Även då är vi, i team med sjuksköterskor och läkare, de som jobbar närmast patienten.

De patienter vi möter kan inte alltid hantera sina känslor och impulser, vilket också innebär att vi utsätts för hot och våld i vårt arbete. Vi behöver ha överfallslarm på oss all tid vi tillbringar på jobbet.

Utan skötare stannar psykiatrin!

Man skulle kunna tro att beslutet att exkludera skötare ur kategorin undersköterska handlar om okunskap om vår kompetens och våra arbetsuppgifter. Men vi vet att frågan ställts till våra närmaste chefer vilket kompetenskrav som ställs på skötare och vilken utbildning vi har. De som fattat beslutet vet således att vi är utbildade undersköterskor med specialistkompetens.

Man skulle också kunna tro att det handlar om pengar och en besparing genom att exkludera oss. Men vi vet att landstinget betalar stora summor pengar för inhyrda sjuksköterskor och stafettläkare. Det finns således pengar.

Man skulle kunna tro att det handlar om hur de lokala förhandlingarna förts, men vi vet att man gjort undantag för både ambulanssjukvårdare och barnsköterskor. Det går således att inkludera skötare också.

Hur ska vi då kunna tro att detta beslut handlar om annat än nonchalans och fördomar om psykiatrin?

Beslutet att exkludera skötare ur kategorin undersköterska slår hårt mot en redan kraftigt underbetald yrkesgrupp. Vi tjänar väldigt dåligt både utifrån vår kompetens och erfarenhet såväl som våra arbetsuppgifter och de risker vi utsätts för i arbetet.

Om NLL vill att vi ska använda vår kompetens i vår yrkesroll så får de allt betala för den kompetensen. Vi kräver därför att NLL rättar till detta misstag och inkluderar oss, som sig bör, i gruppen undersköterskor!

Allt annat är orimligt. Gör om - gör rätt, NLL!

Ida Öberg,

skötare i psykiatrisk slutenvård för barn och ungdomar. Utbildad undersköterska med specialstkompetens i psykiatri samt barn- och ungdomssjukvård. Initiativtagare till Facebook-gruppen "Upprop mot NLL:s tillämpning av nya löneavtalet för undersköterskor" som på drygt ett dygn har 750 medlemmar.