Norrbotten kan bli bäst på barnglasögon

Norrbottens län2014-09-10 09:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norrbotten får vissa barn med glasögon, medan andra lämnas åt sitt öde. Majblommans generalsekreterare Lena Holm uppmanar regionens politiker till en rejäl reform för alla barn.

Sjukvårdspolitikerna i Norrbotten erbjuder ett relativt gott stöd till barn med synfel mellan noll och sju år. Den som behöver glasögon får upp kostnaden för glas helt betald av landstinget. Arbetskostnad och bågar omfattas inte. För barn som fyllt åtta år är läget mer bekymmersamt. Är man över sju år måste det finnas en så kallat medicinsk indikation. Det gör att många skolbarn måste förlita sig på sina föräldrars ekonomi. I en familj med knappa marginaler blir barnens synfel snabbt ett kännbart problem. I värsta fall får de försöka hänga med i skolan utan glasögon.

I förlängningen innebär reglerna i Norrbotten att vissa barns rätt till hälsa och utbildning äventyras. Landstingets snäva inställning till barn med synfel kan ifrågasättas gentemot både hälso- och sjukvårdslagen och skollagen vilka i sin tur ska tolkas utifrån Barnkonventionen. Därtill bidrar systemet i Norrbotten till bristande rättvisa ur nationellt perspektiv. Då landstingen har valt att tolka hälso- och sjukvårdslagen mycket olika, hamnar våra yngsta medborgare med synfel i ett slags hälsolotteri. Det är givetvis inte acceptabelt att en ung person i exempelvis Örebro får ”gratis” glasögon, medan kompisen i Luleå är beroende av sitt privata nätverk.

Fulla glasögonsubventioner oavsett ålder vore en genuin social investering för Norrbottens läns landsting. För alla som är intresserade av vilka belopp det rör sig om har vi på Majblommans riksförbund tagit fram ett beräkningsverktyg som är tillgängligt för alla på vår hemsida, och som kan anpassas till varje regions förutsättningar.

Sammantaget skulle ett beslut om kompletta glasögonbidrag säkerställa barns rätt till hälsa och utbildning, samtidigt som skolan som institution torde kunna se fram emot starkare studieresultat generellt. Dessutom skulle det vara en uppfordrande och positiv signal till andra regioner som ännu inte reformerat sina regler kring barns glasögon fullt ut.

Kostnadsfria glasögon borde vara lika själklart som att diabetiker får fritt insulin eller att hörselskadade får avgiftsfria hörapparater. Vi vill se likabehandling av barn med synfel och andra grupper med särskilda funktionsförutsättningar.

Den ojämlika situationen i Sverige kontrasterar mot en slående politisk samsyn kring barns principiella rätt till hälsa och utbildning. Samtliga riksdagens partiledare uttalade sig under Almedalsveckan positivt till alla barns rätt att se skarpt och hänga med i skolan. Samtidigt återkom man till att frågan ”ägs” av våra landsting. Problemet är att landstingen alltså visat sig jobba långsamt, trots att det finns regionpolitiker som brinner för barns rättigheter. Majblomman har återkommit till frågan de senaste nio åren. Nu frågar vi oss hur länge till barnen ska behöva vänta.

Det finns inget fog för att skjuta upp ett beslut om fulla subventioner längre, och Norrbotten kan visa vägen.

Lena Holm,

generalsekreterare Majblommans riksförbund