Många organisationer, företag och beslutsfattare är i dag aktiva i debatten om hållbar konsumtion. Också bland befolkningen i stort ökar medvetenheten samtidigt som vanor har börjat förändras och slit-och-släng-kulturen ifrågasättas. När det gäller konsumtion av möbler och heminredning finns dock mycket kvar att önska.
En ny Sifoundersökning, beställd av auktionshuset Bukowskis, visar att 38 procent av svenskarna slängde den senaste möbel eller heminredningspryl som de gjorde sig av med, i stället för att ge bort den eller sälja den. Detta trots att så många som 85 procent tycker att det är mycket eller ganska viktigt att möbler och heminredningsprylar kommer till återanvändning.
Att så många människor går emot sina värderingar och slänger möbler kan delvis bero på att det upplevs som krångligt att sälja eller skänka bort föremålen.
Ett annat skäl är troligen att många människor är ovetande om föremålens värde och om att det i dag finns mycket bra metoder för restaurering. Ofta hade det varit möjligt att laga eller renovera möblerna för att sedan behålla dem, ge bort dem eller sälja dem vidare.
Bukowskis och andra auktionshus har ett stort ansvar att uppmuntra till och underlätta för återbruk. Vi behöver göra det enkelt för människor att få sina saker värderade, restaurerade och sålda. Vi behöver också sprida kunskap om att välgjorda möbler och inredningsföremål har ett stort andrahandsvärde.
På Bukowskis vet vi att det bland alla de möbler som slängs finns många dyrbara kulturskatter med stort historiskt och ekonomiskt värde. För oss är det smärtsamt att se så många fina möbler hamna på soptippen.
Vi behöver alla bidra till ett mer hållbart förhållningssätt till möbler och inredning. Bukowskis har följande uppmaning till alla norrbottningar: Överväg alltid att laga, sälja eller skänka bort gamla möbler och heminredningsprylar i stället för att slänga dem!
David Brolin,
värderare
Anna-Karin Laurell,
vd Bukowskis