Nu gäller det att räkna rätt

10.385 lägenheter. Lulebo har, enligt debattörerna, en marknadsandel på 61 procent av samtliga hyresrätter.

10.385 lägenheter. Lulebo har, enligt debattörerna, en marknadsandel på 61 procent av samtliga hyresrätter.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2015-06-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I debatten om utförsäljningen av stora delar av Lulebos bestånd av hyreslägenheter anges siffror om Lulebos marknadsandel när det gäller hyreslägenheter. I debatten sägs att Lulebo har cirka 70 procent marknadsandel.

Enligt våra uppgifter finns 16 975 hyreslägenheter inom Luleå kommun. Lulebo har 10 385 lägenheter. I den summan ingår 1 513 studentlägenheter. Lulebo har alltså en marknadsandel på 61 procent av samtliga hyresrätter.

Det som gör oss riktigt oroliga är vilka fastigheter som kommunen tänker sälja och detta måste klargöras innan fullmäktige beslutar. Lulebo har i dag ekonomiska resurser att satsa på underhåll. De ligger i toppen i landet när det gäller satsningar på underhåll räknat per kvadratmeter. Lulebo klarar detta, eftersom bolaget har fastigheter som redan är renoverade och ger en bra avkastning. Det är denna avkastning som används för att klara underhållet.

Om Lulebo får in ett antal miljoner från en försäljning och samtidigt minskar sin vinst blir detta något som skadar deras långsiktiga förmåga att klara underhållet på sitt kvarvarande bestånd. Det blir som en privatperson som säger upp sig från sitt arbete, säljer sina tillgångar och lever på resultatet av försäljningen. Det fungerar ett tag, men sedan blir det inte så bra.

I Luleå har Socialdemokraterna egen majoritet. Under helgen har partiet hållit sin partikongress. Partiet vill göra satsningar på en ny byggoffensiv där målet är att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder fram till år 2020. När det gäller kommunerna säger man: ”Det är viktigt att allmännyttan tar sitt ansvar fullt ut att bygga bort bostadsbristen.Socialdemokratiskt styrda kommuner ska intensifiera sina ansträngningar för att korta handläggnings- och tillståndsprocesser för dem som vill bygga, detaljplanera mer mark, se till att anvisad mark bebyggs skyndsamt och samarbeta över kommungränser för att stärka den regionala arbetsmarknaden.”

I debatten om Lulebo har Hyresgästföreningen också betonat vikten av en stark allmännytta. Privata aktörer är givetvis välkomna att bygga i Luleå, men vi hävdar att Lulebo har en sådan styrka i form av en hög verklig soliditet att de kan klara en avsevärd nyproduktion utan en omfattande utförsäljning. För att nyproduktion ska vara möjlig, oavsett om Lulebo eller andra aktörer ska bygga, måste det fram detaljplaner i tillräcklig omfattning.

Om kommunen av något skäl tycker att Lulebo har för dominerande ställning är det viktigt att jämföra på ett riktigt sätt.

Om kommunfullmäktige ska ta ett inriktningsbeslut om en av de största affärerna i Luleå kommuns historia, måste de ha information om konsekvenserna för det egna fastighetsbolaget.

Vilka fastigheter ska säljas och vad händer med Lulebos lönsamhet? Det är en god idé att utreda konsekvenserna innan man gör en affär av denna storlek.

Sören Lejon,

ordförande Hyresgästföreningen Luleå

Henry Magnusson,

regionchef Hyresgästföreningen Norrland