Ny spelreglering kräver nytänkande

Norrbottens län2014-10-31 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att EU-kommissionen nyligen beslöt att dra det svenska spelmonopolet inför EU-domstolen meddelade civilministern Ardalan Shekarabi att regeringen avser att införa licenser för privata spelföretag. Vi på Unibet välkomnar självklart denna ambition, men det finns många fallgropar som måste undvikas vid utformandet av en ny spelreglering.

Visst är det positivt att flera EU-länder under senare år har skrotat sina statliga spelmonopol och infört olika typer licenssystem för privata spelföretag. Tyvärr har det inte alltid blivit så bra - varken för spelarna, staten eller för spelbolagen.

Det beror på att regleringarna bygger på en daterad beskrivning av hur branschen ser ut och på gammalmodig byråkratisk förkärlek för centralstyrning och detaljreglering. De spelbolag som omfattas av licenserna blir vingklippta, vilket leder till att kunderna överger de licensierade spelbolagen och istället väljer ett spelbolag som verkar utan licens. Detta har vi sett i till exempel Frankrike och Danmark, där en stor del av spelandet sker hos olicensierade bolag.

Hur ser då spelmarknaden ut? Det många verkar glömma i debatten är att de som verkligen sitter på makten är spelarna själva. Och de bryr sig inte om landsgränser. De är lojala mot sig själva och sin egen plånbok. Den som tror att spelaren är beredd betala ett högre pris för samma tjänst, eller samma pris för en sämre tjänst tänker fel. Därför måste en ny spelreglering anpassas till en global värld som erbjuder tjänster via internet överallt.

Den viktigaste prioriteringen för spelpolitiken borde inte vara intäkter till statskassan utan omsorgen om spelarna. Den sunda och säkra spelmarknad alla vill ha måste hantera problem som hör samman med spel på internet. Dessa problem är gränsöverskridande i sig själva, behöver lösas med stöd i internationella erfarenheter och kräver prestigelöst samarbete för att kunna hanteras med någon trovärdighet. Detta gäller såväl spelmissbruk och penningtvätt som matchfixning.

Lär av misstagen andra länder har gjort. Formulera en spelpolitik som utgår från hur verkligheten ser ut, som skapar realistiska villkor för spelbolagen att tillmötesgå spelarnas behov av bra spel och trygghet.

Peter Alling, Unibet

Fotnot: Peter Alling arbetar med frågor som rör den framtida spelmarknaden. Han har tidigare varit operativ chef på Lotteriinspektionen och var sekreterare i den senaste statliga spelutredningen som 2008 lämnade betänkandet - En framtida spelreglering.