Nyårslöften är fortfarande ganska vanliga och mer hälsosamt liv brukar vara det populäraste. Nyårslöftet är i första hand ett löfte till sig själv, som samtidigt markerar något till sin omgivning. Oavsett om det är att börja träna, äta sundare, sluta röka eller ta en vit månad, så visar både löftet och svårigheten att upprätthålla det, hur svårt det är att ändra vanor om motivationen saknas.
Om vi nu ska tro på våra myndigheter, så är Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten på det klara med att rökning, alkohol, dålig kost och brist på motion är de faktorer som påverkar din hälsa.
Snus finns inte med på den listan, av det enkla skälet att de skador som kan uppstå av snusande är betydligt mindre i jämförelse med det andra. Nu är inte snuset någon hälsoprodukt, så ett nyårslöfte om att börja snusa ter sig inte särskilt relevant, om det inte är så att snus får ersätta cigaretten.
En del klarar av att sluta röka utan något hjälpmedel, andra ersätter cigaretten med tuggummin eller plåster, men den grupp som i störst utsträckning förblir rökfri är den som byter till snus. Av det skälet borde det finnas all anledning för politiker och myndigheter att glädjas över den månghundraåriga svenska tradition som snus utgör.
Ändå är det svenska snuset ständigt hotat av oförstående och klåfingriga krafter. Gentemot EU kan vi känna oss trygga; snus är visserligen än så länge förbjudet i andra EU-länder, men Sverige har ett fördragsfäst undantag så det är bara riksdag och regering som kan försämra för landets en miljon snusare, EU kan det inte.
Av de skälet finns det anledning att oroa sig över utvecklingen 2016. I stället för att behålla en väl fungerande reglering av snuset, har folkhälsominister Gabriel Wikström nyligen lagt fram förslag som kan försämra kvalitet och information.
Snus är i dag klassat som ett livsmedel, med höga krav på hygien och kvalitet. I framtiden kan ”fulsnus” komma att säljas, utan krav på innehållsförteckning eller långt över dagens godkända nivåer av oönskade ämnen. Även den som tycker att människor själva borde få kunna välja vad man vill stoppa i munnen, kan ändå inse betydelsen av att konsumenten ska kunna ha tillgång till relevant information.
Det vore en välgärning om Gabriel Wikströms nyårslöfte kunde bestå i att låta bli att ge sig på svenskt snus, och i stället slå vakt om dagens situation. Även om det bara är var och en som kan ändra sina vanor, är det klokt att låta bli att försämra reglerna kring snus, bara för att det finns krafter i samhället som är oförmögna att skilja på tobak, rökning, snus och nikotin.
Patrik Strömer,
generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen