Orättvis bild av äldreomsorgen

Cirka nio av tio känner sig både trygga och nöjda med omsorgen.

Cirka nio av tio känner sig både trygga och nöjda med omsorgen.

Foto: Claus Gertsen/TT

Norrbottens län2014-02-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under mina år som äldreminister har jag gjort ofantligt många besök i olika verksamheter. Ofta möter de äldre mig med kommentaren: ”Här hos oss är det så bra, men man har ju hört att det inte fungerar på andra ställen.”

Såväl tidningar som tv rapporterar allt som oftast om enskilda ärenden där något brister. När de bilderna läggs till varandra ger de ett helhetsintryck av att det inte finns någon fungerande äldreomsorg. I SVT:s nyligen gjorda granskning av äldreomsorgen har man gjort en opinions-undersökning som besvarats av cirka 1.000 personer från 18 år och uppåt. Två tredjedelar svarade då att de inte känner sig trygga med att åldras. Detta tas som intäkt för att äldreomsorgen i Sverige fungerar dåligt. Vad denna oro eller otrygghet består i får vi dock inte veta.

Att människor känner oro inför ålderdomen, osäkerhet inför om sjukdomar kommer och hur de påverkar livet är inte konstigt. Lägg därtill svåra existentiella frågor som handlar om oundviklig död så är det naturligt att många känner otrygghet eller oro inför att åldras.

Hur är tillståndet då om vi frågar de som själva berörs. För mig har det varit viktigt att fråga de äldre själva. Ingen tidigare regering har gjort det och enligt OECD görs det inte i något annat land. Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag genomfört en undersökning där man frågat alla äldre med hemtjänst eller särskilt boende vad de tycker om äldreomsorgen. 140.000 svarade. Cirka nio av tio känner sig både trygga och nöjda med omsorgen. Fler är nöjda jämfört med förra året och fler säger sig vara mycket nöjda i stället för nöjda. Utvecklingen är alltså positiv.

När svensk äldreomsorg jämförs internationellt så rankas vi som världsetta. Vi har den bästa äldreomsorgen som når flest behövande i vårt land. OECD konstaterar att vi lägger näst mest resurser på äldreomsorg av alla länder och vi har högst antal anställda per antal äldre.

Mitt stora intresse är förstås hur vi kan fortsätta det stora arbete vi inlett med att utveckla kvaliteten ytterligare. Jag vill att de tio procent som ännu inte är nöjda, och det är förmodligen dem vi ser skildras i media, ska bli nöjda. Vi kan se att de som gör ett eget aktivt val av hemtjänstutförare är mer nöjda och tycker att hemtjänsten är mer lyhörd för deras önskningar. Det självbestämmandet finns ännu inte i alla kommuner. Regeringen satsar stora resurser på att de mest sjuka äldre ska få en mer sammanhållen vård och omsorg. Vi har nyligen tillsatt en utredning för att se över vilka insatser som behövs för att säkra en god äldreomsorg även på längre sikt. Det handlar då om hälsofrämjande insatser, enklare biståndsbedömning och förbättrad användning av teknik för att få en mer effektiv och samtidigt värdig vård och omsorg. I grunden för alla reformer ligger värdegrunden som anger att den äldres välbefinnande är fokus för all omsorg.

Det finns fortsatt äldreomsorg som inte håller god kvalitet. Men gå inte på myten att all äldreomsorg är dålig. Det finns fantastiskt mycket god äldreomsorg som varje genomförs av personal som gör underbara arbetsinsatser. Tack för det!