Orättvisor bort - steg för steg

Pension. Situationen för Sveriges pensionärer kräver stora förbättringar, något som regeringen nu levererar menar debattörerna.

Pension. Situationen för Sveriges pensionärer kräver stora förbättringar, något som regeringen nu levererar menar debattörerna.

Foto: Hasse Holmberg

Norrbottens län2015-11-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

PRO:s ordförande skrev i dagarna om den nya rapporten ”Ålderdom utan fattigdom” i vilken de drar slutsatsen att pensionssystemet orsakar äldrefattigdom. Slutsatserna i PRO:s rapport är viktiga. Det stämmer att situationen för Sveriges pensionärer kräver stora förbättringar, något som regeringen nu levererar.

Den globala finanskrisen slog hårt mot Sveriges pensionärer. Pensionsbromsen slog till och många äldre fick vända på varje krona för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt skapade den dåvarande borgerliga regeringen ett system med högre skatt för pensionärer, med förklaringen att det skulle få fler att jobba. Att pensionärer betalar mer skatt än löntagare är oförsvarbart och inte rätt lösning för att få fler i arbete. Därför sänker regeringen skatten för pensionärer från och med 2016 och tar därmed ett stort och viktigt steg mot att avskaffa klyftan mellan löntagare och pensionärer.

Nästa år får Sveriges pensionärer mer i plånboken tack vare regeringens reformer. För de pensionärer med lägst inkomster utjämnas skatteklyftan mellan pension och lön helt genom regeringens pensionärsskattesänkning. Samtidigt räknas pensionerna nästa år upp med över fyra procent. I årets budgetproposition föreslår regeringen utöver skattesänkningen bland annat ett stort investeringsstöd till äldreboenden, ökad bemanning inom äldreomsorgen och en kunskapssatsning inom omsorgen. Lägger vi till det höjda bostadstillägget på 400 miljoner kronor handlar det om reformer på drygt fyra miljarder.

Ytterligare ett angeläget problem som PRO tar upp är ojämställdheten. Många kvinnliga pensionärer kämpar i dag för att få vardagen att gå ihop. Inom ramen för den pågående pensionsöversynen har Pensionsgruppen därför beslutat om ett nytt delprojekt, Jämställda pensioner, som ska tackla utmaningen med de stora skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner. Det allmänna pensionssystemet är i sig könsneutralt och skillnaderna har därför sin orsak i faktorer utanför själva pensionssystemet. Skillnaderna fanns där redan när pensionsreformen genomfördes för 20 år sedan och kommer bestå under lång tid - även om både arbetsliv och ojämställda samhällsstrukturer skulle förändras i morgon. Projektet ska därför utreda sju olika delområden och vilken effekt de har på pensionerna för kvinnor och män. Med utgångspunkt i en sådan analys ska också åtgärder för mer jämställda pensioner föreslås.

Sänkt pensionärsskatt, ökade nivåer i bostadstillägget och satsningar på äldreomsorgen ger sammantaget Sveriges pensionärer både en klart förbättrad ekonomi och en ökad trygghet. Men vi ska vara ärliga, självklart är vi inte nöjda där. Steg för steg ska vi fortsätta att ta bort den orättvisa beskattningen av pensioner, minska ojämställdheten och steg för steg ska vi fortsätta att förbättra äldreomsorgen.

Tomas Eneroth,

ledamot Pensionsgruppen (S)

Fredrik Lundh Sammeli,

ledamot Pensionsgruppen (S)