Det är roligt att verka i Luleå just nu. Luleå är utsedd till årets tillväxtkommun 2015, en av många utmärkelser den senaste tiden. Det går bra för många av våra företag, turism- och besöksnäringen är på uppgång och en positiv samverkan präglar klimatet i Luleå.
Det som bromsar denna utveckling är tillgången på bostäder generellt och på hyresrätter i synnerhet. Det har historiskt sett byggts alldeles för lite och det får vi nu ta konsekvenserna av.
Det som är positivt i det sammanhanget är att problemet är identifierat och många parter jobbar både var för sig och gemensamt för att så snabbt som möjligt förbättra denna situation. Ett axplock av allt som genomförs:
*) Både kommun och näringsliv har arbetat tillsammans för att etablera Luleå som en intressant och attraktiv plats att investera och verka i.
*) Genom att lyfta fram Luleå som en attraktiv plats har kommunen lyckats attrahera investerare som tidigare inte alls kunde tänka sig att etablera sig norr om Uppsala.
*) I samarbete mellan Luleå Näringsliv, kommunen och Fastighetsägarna arrangeras olika träffar och seminarium för att inspirera och möjliggöra befintliga fastighetsägare att underhålla och utveckla befintliga fastigheter samt bygga nytt.
*) Fastighetsägarna har kontinuerliga möten med kommunen för att hitta vägar för en effektiv hantering av byggärenden.
Alla boendeformer behövs i en stad i utveckling, men det som främst behövs när man vill attrahera många nya kommunmedborgare är hyresrätter, eftersom boendeformen inte kräver kapital vid inflyttning och hyresgästen enkelt kan lämna lägenheten med tre månaders uppsägning.
Dock är det en part som inte finns med i detta samarbete, en part som borde ha ett jättestort intresse av att just hyresrätter finns kvar på marknaden men också av att det tillskapas fler i så stor utsträckning som möjligt. Denna part är Hyresgästföreningen.
Hur hyran sätts är en faktor som inte går att bortse från i dessa sammanhang. Hyresnivån avgör huruvida investeringen är möjlig samt om en fastighet kan fortsätta att underhållas och utvecklas. I en av NAI/Svefa nyligen genomförd undersökning av de norrländska städerna ligger Luleå i topp sett till boendeklimat och arbetsmarknad. Dock ligger Luleå klart efter när det gäller hyresnivåer. I årets hyresförhandlingar håller HGF tillbaka de privata fastighetsägarnas hyresnivåer i förhållande till andra aktörer på marknaden. Det kommunalägda fastighetsbolaget, HSB samt Rikshem har genomfört en hyreshöjning på 1,2 procent från första januari 2016, baserat på en hyresuppgörelse som gjordes 2014.
De privata fastighetsägarna erbjuds 0,5 procent i princip utan motivering. Agerandet är oseriöst.
Genom att konsekvent missgynna de privata fastighetsägarna kommer de som vill investera i och utveckla bostadsfastigheter att välja andra orter där man ges möjlighet att underhålla och utveckla sina fastigheter. I förlängningen kommer givetvis även ombildningarna till bostadsrätter att öka. Den justering av hyran som vi begär är måttlig – endast cirka 75 kronor i månaden i genomsnitt.
Hyresgästföreningens mantra om låga hyror som det allt övergripande målet visar att de inte ser bristen på bostäder som det enorma samhällsproblem det är. Det visar också att de aktivt tar ställning för dem som redan har en bostad och inte för dem som vill in på bostadsmarknaden.
Frågan vi ställer oss är; vad gör Hyresgästföreningen för att vara en del av den positiva utveckling som vi andra aktörer på marknaden arbetar för?
Peter Sörman,
vice VD och Näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna MittNord
Johanna Fjällblad,
platsansvarig Luleå, Fastighetsägarna MittNord