Plan för ett tryggare Sverige

Brottsbekämpning. En synlig och närvarande polis stärker möjligheterna för att brott förhindras och klaras upp, skriver debattören

Brottsbekämpning. En synlig och närvarande polis stärker möjligheterna för att brott förhindras och klaras upp, skriver debattören

Foto: PONTUS LUNDAHL

Norrbottens län2016-08-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rapporterna om sexuella kränkningar och övergrepp under sommarens festivaler har avlöst varandra. Vi är många som är förbannade över att det händer igen och igen. I Sverige ska vi aldrig kompromissa med jämställdhet eller att man ska kunna gå ut med sina vänner utan att någon tafsar eller förgriper sig på en.

Otryggheten är också omfattande i Sveriges utanförskapsområden. Det handlar om förorter och områden där andra tar sig rätten att bestämma vad som är rätt och fel. Över stora delar av landet har vi sett exempel på attacker, såsom stenkastning och hot mot poliser, brandmän och ambulanspersonal.

Det är en fullständigt oacceptabel utveckling som måste stoppas. Trots det allvarliga läget saknar Stefan Löfvens regering en plan för att lösa trygghetsproblemen. Samtal eller fler utredningar är inte tillräckliga. Nu krävs konkreta resultat.

Moderaterna anser att det behövs en plan för ett starkare Sverige. Där ingår att tryggheten ska gälla alla och i hela landet. Vi kommer därför fortsätta lägga förslag i riksdagen för att öka tryggheten. Sverige behöver:

• Skärpta straff genom en ny brottsrubricering – grovt sexuellt ofredande. Det handlar om skärpta straff för att till exempel i grupp angripa en person eller där gärningsmannen på annat sätt handlat särskilt hänsynslöst eller kränkande. Straffskalan ska vara minst nio månader och högst tre års fängelse. Den som döms för det grövre brottet, men inte är svensk medborgare riskerar då också utvisning. Möjligheten att utvisa den som döms för allvarligare brott finns redan i dag men används sällan vid straff lägre än ett år. Den gränsen vill Moderaterna sänka till sex månader.

• Skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Samtidigt måste ungdomars tillit och respekt för viktiga samhällsfunktioner stärkas. Därför behöver ungdomstjänst inom räddningstjänst och polis kunna bli aktuellt när den som är mellan 15 och 17 år döms för ett brott som inneburit ett angrepp mot blåljuspersonal.

• Minst 2 000 nya poliser. Genom fler kollegor får Polisen bättre förutsättningar att göra sitt jobb. En synlig och närvarande polis stärker möjligheterna för att brott förhindras och klaras upp. Därför behövs också utökad polisnärvaro på platser där sexuella ofredanden är vanligt förekommande eller där otryggheten är stor.

Dessa förslag, tillsammans med de kraftfulla satsningar för att bryta utanförskapet som Moderaterna presenterat, är viktiga steg för en trygghet att lita på. I hela Sverige.

Tomas Tobé,

partisekreterare (M)