Rädda oss från frakturer

Benskörhet. Något som drabbar varannan kvinnan och var fjärde man över 55 år enligt debattören.

Benskörhet. Något som drabbar varannan kvinnan och var fjärde man över 55 år enligt debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbottens län2015-04-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personer, 55 år och uppåt, som ramlar och bryter sig, det hör väl till ett normalt åldrande?

Att ha ont i ryggen, att sjunka ihop och bli kortare är väl inget konstigt?

Att 85 procent av dem som bryter en handled får en ny fraktur inom en snar framtid, det går väl inte att förebygga och förhindra?

Jo, och det är enkla och billiga insatser men som inte används trots att så många som varannan kvinna och var fjärde man över 55 år är berörda.

Så vanligt är det med benbrott orsakade av benskörhet, osteoporos. Skelettet är helt enkelt så skört att det bryts spontant eller av en liten obetydlig händelse.

I mitten av april genomförs ett viktigt nationellt möte. Läkare, politiker och vi från patientorganisationen diskuterar hur Socialstyrelsens skärpta riktlinjer om osteoporos ska bli verklighet. Sverige är ett av de länder i världen som har störst andel frakturer orsakade av benskörhet, cirka 70 000 varje år. Kostnaderna för samhället är drygt 13 miljarder. Samtidigt ligger vi i botten vad gäller andelen som får behandling för benskörhet - nio av tio patienter får ingen förebyggande behandling alls efter en benskörhetsfraktur. Denna oacceptabla situation har varit oförändrad i tio år!

De flesta av oss har en drabbad närstående i omgivningen och vet hur besvärande, smärtsamt och livskvalitetssänkande frakturer kan vara. Allvarliga frakturer i höfter och ryggkotor kan leda till sjukhusinläggningar, svåra funktionsnedsättningar och en för tidig död (vanligt hos män).

Benskörhet kan enkelt upptäckas. Först används ett frågeformulär som tar några minuter att fylla i. Visar det sig att personen har hög risk görs en bentäthetsmätning, så kallad DXA, som tar tre minuter och som finns företrädesvis på sjukhus. Resultatet visar om risken för frakturer är stor, så ska behandling med mediciner sättas in för att minska risken för en benskörhetsfraktur.

Svårare än så är det inte!

För att vända utvecklingen föreslår Socialstyrelsen nu att frakturkedjor införs i vården vilket innebär ett systematiskt sätt att fånga upp riskpatienter och sätta igång behandling. Fungerande frakturkedjor kan minska andelen nya frakturer med 40 procent.

Idag faller patienter mellan stolarna då ingen del i vårdkedjan tar ansvar för utredning och förebyggande insatser.

Men det finns också mycket att göra själv:

Dricka och äta mjölkprodukter, ost och mycket fisk och grönsaker för att få i sig tillräckligt med kalcium och vitamin D samt sluta röka och börja träna - det är aldrig för sent!

Den som misstänker benskörhet, kan höra av sig till oss i patientföreningen ROP. Vi finns i hela landet, driver osteoporosskolor i samarbete med landsting och kan ge råd om vart man ska vända sig för att bli undersökt och framför allt delar vi ut en informationsbroschyr, att läsa själv och ta med sig på läkarbesöket, och annat informationsmaterial. Okunskapen är på många håll mycket stor. Vi finns på hemsida, telefon, Facebook och svarar alltid på sådana förfrågningar.