Regeringen har gjort klart att den gör det dyrare att anställa unga genom att höja arbetsgivaravgiften. Det kommer att grusa många ungdomars chans att ta det första viktiga steget in på arbetsmarknaden. Företagen i handeln har varit tydliga - höjda arbetsgivaravgifter för unga kommer att bromsa handelns fart som jobbskapare.
Nästan 500 000 människor arbetar i handeln och ungefär 30 procent av dessa är ungdomar. Faktum är att handeln är den bransch som levererar flest jobb till unga. Många unga får i handeln sitt första jobb och den så viktiga första raden i sitt CV.
Att få handeln att anställa fler unga är en nyckel till både integration och för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten. När regeringen höjer prislappen på de ungas arbete går de åt fel håll. Följden blir att fler företag kommer att satsa på att anställa personer med mer erfarenhet. Största förlorarna blir de unga som står längst från ett arbete.
För handeln som helhet kostar höjningen 3,5 miljarder kronor, vilket motsvarar kostnaden för 11 500 jobb. Många företagare funderar nu hur de ska finansiera de ökade lönekostnaderna. Det bekymret har inte de kommunala verksamheterna. De kompenserar regeringen fullt ut för de ökade kostnaderna. Enligt Svensk Handels Handelsbarometer i april kommer varannan handlare att tvinga säga upp personal eller stoppa nyrekryteringar. Regeringens politik äventyrar ungdomsjobben.
De höjda arbetsgivaravgifterna kommer att öka företagens kostnader med 30 000 kronor per år för varje ungdom som är anställd. Vissa tänker att handeln enkelt kan höja priserna i butik för att kompensera för de höjda lönekostnaderna. Det rimmar tyvärr illa med verkligheten. Digitalisering och ökad internationalisering har gjort att konkurrensen i handeln är knivskarp. Lönsamheten för många butiker har blivit allt mer pressad.
Kritiker av reformen hävdar att den varit dyr och ineffektiv. Enligt SCB har nästan 100 000 nya ungdomsjobb skapats sedan 2007 då sänkningen av arbetsgivaravgiften genomfördes. Ungdomarnas andel av arbetsmarknaden har också ökat. Alla nya jobb kan inte förklaras av nedsättningen av arbetsgivaravgifterna men att reformen har haft effekt råder det ingen tvekan om. Svensk Handel efterlyser därför en uppdaterad utvärdering av reformens effekter innan ytterligare höjningar av arbetsgivaravgiften sker.
För att ge fler unga chansen att få ett jobb borde regeringen lyssna till företagen som skapar jobben. Får handelns företag rätt förutsättningar att anställa kan fler jobb skapas och fler unga kan ta det viktiga första steget in på arbetsmarknaden. Handelns företag vill anställa unga om bara inte regeringen sätter för högt pris på framtiden. Det är dags för regeringen att tänka om.
Karin Johansson,
vd Svensk Handel