Regeringens förslag innebär mindre övning för försvaret

100 miljoner. Hade behövts till mer övning i ett allt mer osäkert säkerhetspolitiskt läge menar debattörerna.

100 miljoner. Hade behövts till mer övning i ett allt mer osäkert säkerhetspolitiskt läge menar debattörerna.

Foto: Reino Jillker

Norrbottens län2015-08-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Åsa Lindestams och Fredrik Lundh Sammelis debattartikel ”En negativ trend bryts - försvarets resurser utökas” publicerad i Kuriren den 15 augusti.

Socialdemokraterna Åsa Lindestam och Fredrik Lundh Sammeli försöker vifta bort frågan att regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga innebär ökade kostnader på 100 miljoner för försvaret. Detta är olyckligt. De 100 miljonerna skulle kunna ha använts till mer och välbehövlig övning i ett säkerhetspolitiskt läge som är allt mer osäkert.

Lindestam och Lundh Sammeli påstår också att Alliansregeringen skar ner på försvaret under åtta års tid. Det de inte nämner är att Socialdemokraterna under sin tid i opposition vid flera tillfällen föreslog nedskärningar i miljardklassen. Inför valet 2010 ville det rödgröna alternativet skära ner försvaret med två miljarder årligen jämfört med Alliansregeringens budget. Positivt är dock att S på senare år har närmat sig Alliansen och nu står bakom satsningar på försvaret.

Den positionsförflyttningen från S har möjliggjort den försvarsuppgörelse som träffades i våras mellan M, C och KD samt S och MP. Försvarsuppgörelsen innebär ett tillskott på 10,2 miljarder till försvaret fram till 2020. Betydligt mer pengar än den S-ledda regeringens utgångsbud på 6,2 miljarder.

Sverige behöver en bred enighet kring mer satsningar på försvaret i en orolig tid. Försvarsuppgörelsens 10,2 miljarder är ett bra första steg, men ytterligare resurser kommer att krävas för att finansiera de stora materielbehov som finns i framtiden. Det handlar bland annat om fler Jasplan, nya ytstridsfartyg och förmågan till långräckviddig bekämpning. Vår förhoppning är att Socialdemokraterna kan svara upp mot de utmaningarna och stärka Sveriges försvar.

Den S-ledda regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga är en åtgärd som kommer göra det svårare för unga att få ett första jobb, men det kommer också att kosta försvaret 100 miljoner för 2015. Detta eftersom försvaret inte kompenseras för höjningen, vilket sker för kommuner och landsting. De 100 miljonerna hade varit ett värdefullt tillskott för försvaret för mer övning och mer svensk militär närvaro i vårt närområde där militära incidenter och konfrontationer tyvärr har blivit vardag.

Hans Wallmark (M),

försvarspolitisk talesperson

Olle Lindström (M),

gruppledare Bodens kommun