Resistenta bakterier känner inga nationella gränser

Sverige är ett föregångsland i Europa och världen när det kommer till restriktiv antibiotikaanvändning för djur framhåller debattören.

Sverige är ett föregångsland i Europa och världen när det kommer till restriktiv antibiotikaanvändning för djur framhåller debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbottens län2015-11-18 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 18 november är den europeiska antibiotikadagen. Denna dag är ett årligt EU-initiativ med målsättning att öka medvetenheten om det hot antibiotikaresistens utgör för folkhälsan.

Detta är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma en av vår tids största samhällsutmaningar och att det behövs politiska krafttag för ett minskat antibiotikaanvändande i världen.

Runtom i världen insjuknar allt fler, både människor och djur, i sjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Dessa bakterier är ett resultat av en utbredd överanvändning av antibiotika både till människor och djur. Man glömmer ofta bort att djurs och människors hälsa hänger ihop och att antibiotika som ges till djur också påverkar oss människor i hög grad.

I Sverige kan vi vara stolta över vårt arbete på området. Vi är ett föregångsland i Europa och världen när det kommer till restriktiv antibiotikaanvändning för djur.

Samtidigt är det djupt oroande att det höjs röster, bland annat i Europaparlamentet, om färre restriktioner kring antibiotikaanvändning i förebyggande syfte till djur.

Att antibiotika blandas in i djurfoder för att förebygga sjukdomar och i tillväxtbefrämjande syfte är en stor bidragande faktor till resistensutvecklingen. Genom förebyggande antibiotikabehandling kan man dessutom kamouflera undermålig djuromsorg och en i övrigt dålig djurmiljö vilket leder till lidande för djuren. Detta är en utveckling som måste brytas. Inom den svenska djursjukvården har vi länge och framgångsrikt arbetat med smittskyddsförebyggande arbete för en minskad antibiotikaanvändning och ser med största allvar på utvecklingen inom EU. De krafter som vill se mer lösliga bestämmelser kring antibiotikaanvändning till djur, med kortsiktiga vinstintressen som argument får inte stå oemotsagda. Denna typ av kortsiktigt tänkande banar väg för förödande konsekvenser i framtiden och är ett hot mot både djurs och människors hälsa. Detta går helt emot det resistensförebyggande arbetet som vi har byggt upp i Sverige.

Den 18 november, den Europeiska antibiotikadagen, är ett bra tillfälle att vara stolta för att vi i Sverige ligger långt fram i dessa frågor. Men det är också viktigt komma ihåg att svenska politiker har en viktig uppgift att vara pådrivande i internationella sammanhang för ett restriktivt antibiotikaanvändande även i vår omvärld. De resistenta bakterierna känner inga nationella gränser!

Maria Lundvall,

branschansvarig SLA Svensk djursjukvård