Regeringen och Allianspartierna har i dagarna kommit överens om att utvidga RUT-avdraget. Det välkomnar vi. I dag arbetar omkring 20 000 svenskar med hushållsnära tjänster och många av dem har utländsk härkomst. Av dem som började jobba hos oss på Hemfrid under förra året var 85 procent födda utomlands.
Aldrig tidigare har så många svenskar gjort RUT-avdrag. Bara under årets nio första månader har 8 995 norrbottningar fått RUT-avdrag. Branschen skapar med andra ord många nya jobb som behövs i dagens Sverige.
Det är bra att det finns en bred politisk samsyn om rutavdragets betydelse. Om regeringen på riktigt vill få fart på branschen borde man höja taket för avdraget eller åtminstone avstå från att sänka det vid årsskiftet. Osäkerheten om framtiden kan leda både till att människor tvekar inför att ta hjälp i hemmet och till att företag i branschen tvekar inför att satsa och anställa.
Sverige är det EU-land som har den minsta andelen jobb utan krav på gymnasiekompetens. Många nyanlända svenskar är högutbildade, men det finns också de som har kort eller ingen utbildning alls i bagaget. För dem är arbetsmarknadens trösklar höga.
Hemfrid har i dag 1 800 medarbetare med ett 40-tal olika nationaliteter. Många får hos oss sitt första jobb i Sverige, samtidigt som de läser SFI. Förutom kollektivavtal och försäkringar erbjuder vi språkutbildningar, praktiska utbildningar och en bra arbetslivserfarenhet.
En del medarbetare gör karriär hos oss - andra går vidare till studier, andra jobb eller egna företag. Vi är lika glada för dem som stannar hos oss länge, som för dem där Hemfrid blir en språngbräda vidare i karriären.
Just nu är flyktingmottagandet i Europa stort och särskilt många söker sig till Sverige. Därför är det viktigare än någonsin att politiker, företag och privatpersoner hjälps åt för att göra det lättare för nyanlända att bygga upp sina liv här. Jobb är en av de allra viktigaste nycklarna.
RUT-avdraget har länge varit ett slagträ i den politiska debatten. Det glädjer mig att allt fler politiker slutar betrakta vissa jobb och tjänster som sämre än andra. Att ta hjälp i hemmet är inte konstigare än att lämna in bilen på verkstad eller att anlita en hantverkare för att måla om hemma.
För att hemserviceföretag som erbjuder schyssta arbetsvillkor ska kunna fortsätta växa och våga anställa fler behövs långsiktigare spelregler. Det behövs fler jobb som inte kräver perfekt svenska och högre examina i Norrbotten - inte färre.
Vi hoppas att fler företag följer vårt exempel och att politikerna tar sitt ansvar för att låta nya branscher blomstra.
Maria Andersson,
vd Hemfrid